Bygget har hunnit långt, och man kan skapa sig en bild av hur det kommer att se ut när det blir klart. Med sina skarpa vinklar och glasfasader påminner Psykiatrins Hus i Uppsala om en modern kontorsbyggnad.
När verksamheten startar, i februari 2013, ska huset
inrymma åtta slutenvårds­avdelningar med tillsammans drygt hundra vårdplatser. Men också en hel del annat: öppenvård, administration, och inte minst forskning och undervisning – Akademiska är ju ett universitetssjukhus.
Kostnaden för det nya huset är 930 miljoner kronor, berättar Karin Norlén, som är divisionschef för psykiatrin vid Akademiska sjukhuset.
– Ja, vi satsar rejält, säger hon. Det visar att vi vill lyfta psykiatrin.
Behovet av ett sådant lyft är stort, fortsätter hon. Psykiatrins lokaler i dag är spridda, gamla och undermåliga. Nästan all slutenvård finns på Ulleråker, ett gammalt mentalsjukhus tre kilometer utanför staden; Ulleråker har anor från 1800-talet (här vårdades en gång skalden Gustaf Fröding).

Beslutet att bygga det nya Psykiatrins Hus fattades i mars 2008 av landstingsfullmäktige. Ett viktigt ställningstagande var att det skulle byggas på Akademiskas sjukhusområde.
– Kontakten med den somatiska vården är oerhört viktig, säger Karin Norlén. Patienter med psykisk sjukdom blir ju också kroppsligt sjuka.
– I dag händer det exempelvis att en patient på Ulleråker blir dålig och måste köras i ambulans till akuten. Han kanske blir bättre, körs tillbaka till Ulleråker, och om en halvtimme blir han sämre igen. Då är det svårt att ringa efter en ambulans på nytt. Vi har till och med haft lex Maria-fall där det hade varit bra om vi haft nära till den somatiska vården.
Psykiatrins hus ska inrymma all psykiatrisk slutenvård i Uppsala län, förutom rättspsykiatrin som blir kvar på Ulleråker. Här ska också finnas större delen av öppenvården, samt lokaler för forskning och undervisning.

– Det finns många fördelar med att flytta ihop forskning, undervisning och klinik mitt på sjukhusets kärnområde, säger Karin Norlén.
– Inte minst kan det höja statusen på psykiatrin, där man alltför mycket fått vänja sig vid att flyttas bort och att få bo i de sämsta lokalerna.