Läkarförbundets regionala huvudskyddsombud i Norrbotten, Robert Svartholm, krävde i en 6:6a-anmälan till arbetsgivaren tidigare i höst en åtgärdsplan för att komma till rätta med AT-läkarnas situation i Kiruna.
– AT har helt klappat ihop i Kiruna. Man har arbetat utan handledning och utan schema. Jag har påtalat att man måste komma till rätta med detta under hela hösten.

Enligt anmälan har AT-läkarna haft en tung arbetsbörda och ofta arbetat mer än de fyra jourpass per månad som arbetstidslagen sätter som gräns. I kombination med den uteblivna handledningen har detta lett till en »orimlig arbetsmiljösituation«.
I svaret till huvudskyddsombudet medger länschefen för kirurgi för att situationen för AT-läkarna inte varit bra under hösten.
– Vi hade en exceptionell situation i Kiruna omedelbart efter sommaren efter att man beslutat att akutkirurgin i Kiruna skulle stängas, och de som arbetade där då valde att arbeta på andra ställen. Nu har man rekryterat en kir­urgstafett som står för den dagliga handledningen, säger AT-chef Lars-Göran Olofsson.
Även medicinkliniken har svarat och avvisar påståendet att jourtjänstgöringen skulle bryta mot arbetstidslagen och menar att möjligheterna till klinisk handledning är goda.

Robert Svartholm tycker inte att svaren är tillfredsställande.
– Man har konstaterat att man haft problem och kommit med lite bortförklaringar. Jag vill som skyddsombud när jag gör en 6:6a-anmälan veta vad man gör för att åtgärda problemet. Det har jag inte fått svar på, säger han, och påpekar att bristen på feedback från handledare ökar risken för AT-läkarna att bli underkända på sin utbildning.
– Det är något som drabbar AT-läkare regelbundet i inlandet.
Arbetsmiljöverket kommer nu att inleda en granskning av AT-läkarnas situation, i första hand på kirurgikliniken, där problemen bedöms ha varit störst, säger arbetsmiljöinspektör Åsa Sjöström Ross på Arbetsmiljöverket i Luleå.
– Vi håller på att bereda ärendet och kommer att träffa huvudskyddsombudet och arbetsgivarna, förhoppningsvis före jul.
Lars-Göran Olofsson menar att de åtgärder som vidtagits, inklusive förläggandet av delar av placeringen i Gällivare för att kompensera bortfallet av akutkirurgi, innebär att de nya AT-läkare som nu börjar sitt kirurgiblock i Kiruna kommer att få en fullgod AT.
– Men inget är hugget i sten och om Arbetsmiljöverkets utredning visar att vi måste förlägga fler delar av AT i Kiruna någon annanstans så gör vi det.