Margareta Berglund Rödén, chefsläkare på Sundsvalls sjukhus, har på uppdrag av Sveriges Kommuner och landsting kartlagt hur vanligt det är med överbeläggningar och utlokaliseringar. Kontentan är att 36 procent av sjukhusen har överbeläggningar varje dag och 44 procent har utlokaliseringar.
– Överbeläggningar betraktas som ett normaltillstånd, och patientsäkerhetsriskerna ses inte som avvikelser, konstaterade Margareta Berglund Rödén.
Håkan Aronsson, logistikforskare vid Linköpings universitet, menade att överbeläggningar är ett symtom på den strategi som sjukhusen valt för att hantera variationer i in- och utflöde. Exempelvis ser inflödet över dagen likartat ut, utan att bemanningen många gånger är anpassad till det.
– Fler vårdplatser är inte en långsiktig lösning om man inte ändrar strategi, menade Håkan Aronsson, eller som han uttryckte det med en marin liknelse:
– Om man endast höjer vattennivån, döljer man bara grynnorna.
Att enbart fler vårdplatser inte räcker för att lösa problemen rådde det relativt stor konsensus kring. I Skåne har en analys gjorts baserat på demografiska data som visar att 250 nya vårdplatser behövs de kommande fem åren.
– Det skulle motsvara ett nytt mindre sjukhus. Man måste arbeta på två fronter samtidigt. Man kan inte bara öka vårdplatserna, men man kan inte heller enbart effektivisera, sa Sven Oredsson, medicinsk rådgivare i Region Skåne.
I Skåne har man tagit fram ett niopunktsprogram, som ska reducera behovet av nya vårdplatser. Det handlar exempelvis om att omfördela vårdplatser mellan kliniker och bygga ut den avancerade hemsjukvården.
Frågan är dock i vilken ände man ska börja. Här valde Sven Oredsson att haka på den marina metaforiken.
– Många sjukhus sitter fast i dyn. De måste komma upp för att orka arbeta med förändrade arbetssätt.
Lars-Erik Holm, generaldirektör för Socialstyrelsen, påpekade att en del av åtgärderna, som att minska vårdskadorna, redan förutsätter att man inte har överbeläggningar, eftersom överbeläggningar ökar riskerna.
– Man kan inte ta ut vinsten när man fortfarande har överbeläggningar i korridorerna.
Peter Rönnerfalk, chefsläkare på Södersjukhuset, påpekade att överbeläggningar i sig minskar effektiviteten.
– Efter sommarens kriser har vi lyckats hålla en beläggningsgrad på 88–92 procent, och det har visat sig att produktiviteten ökar. Det kanske inte är så konstigt att när produktionslinjerna är överbelastade blir produktiviteten sämre.

Frågan som ställdes var om det fanns en vilja att ta till sig denna kunskap bland sjukhusledningarna, i synnerhet i besparingstider. Det är trots allt billigare, i vart fall på kort sikt, att vårda patienterna i korridorer.
Margareta Berglund Rödén trodde att de indikatorer och öppna jämförelser av överbeläggningar och utlokaliseringar som Socialstyrelsen kommer att införa ska få effekt.
– Jag tror att om vi mäter och jämför oss skapar vi ett förändringstryck ut i organisationerna som gör att om tio år kommer vi att se tillbaka på början av 2000-talet som den tid vi hade problem med överbeläggningar.