Skånes regiondirektör Sören Olofsson avgår vid årsskiftet. Formellt skulle han sitta kvar till 31 maj 2014, men han har inte längre regionpolitikernas förtroende.
Vid en presskonferens på fredag förmiddag motiverade han sin avgång:
– Den politiska ledningen upplever att det är bättre att göra skiftet nu än strax före valet 2014. Det måste jag känna respekt för, sa Sören Olofsson till Radio Malmöhus i samband med presskonferensen.
– Sören Olofsson har unika erfarenheter, nätverk och kunskaper, och han har ypperliga förutsättningar att fortsätta med olika uppdrag, kommenterar regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) händelsen i ett pressmeddelande på Region Skånes webbplats.
Sören Olofsson tillträdde som regiondirektör i Skåne 2007, efter att som landstingsdirektör i Stockholm fusionerat Huddinge universitetssjukhus med Karolinska sjukhuset i Solna. Från läkarfack har riktats skarp kritik mot Sören Olofssons sätt att leda förändringsarbete. Vidare har Region Skånes revisorer riktat skarp kritik mot Sören Olofssons samarbete med konsultbolaget McKinsey, som han anlitade utan upphandling inför den planerade sammanslagning av sjukhusen i Lund och Malmö.

I oktober blev det genom Sydsvenskan känt att sjukhuschefen Bent Christensen, Skånes regionsjukhus, av privata skäl lämnar sin tjänst vid årsskiftet, men att han skulle ha sagt upp sig redan i mars.

Rekrytering av ny regiondirektör kommer att påbörjas inom kort och ska ske genom ett öppet rekryteringsförfarande, uppger Region Skåne på sin webbplats.
Tillförordnad regiondirektör från den 1 januari 2012 är ekonomidirektör Ingrid Bengtsson-Rijavec, som tidigare arbetat på bland annat Finansdepartementet.