Ett gott utfall i avtalsrörelsen står överst på Marie Wedins lista till tomten. Konkurrenskraftiga löner, mer flexibla arbetsvillkor, tillvaratagande av äldre läkares kompetens och bättre ersättning vid bunden beredskap blir några av målen när yrkandet lämnas till Sveriges Kommuner och landsting (SKL) den 21 december.
Bättre villkor för fortbildning står på andra plats. Det handlar om tid för kompetensutveckling och för handledning av yngre läkare, särskilt viktigt med anledning av den kommande generationsväxlingen och inom vårdvalet, betonade Marie Wedin.
I samband med den tredje önskningen, en förbättrad patientsäkerhet, tog Marie Wedin upp två frågor, för det första kvalitetsregistren:
– Det är läkarna som skapat och vidmakthållit kvalitetsregistren. Vi oroar oss över att staten och SKL vill ta över registren och koppla dem till ersättningar.
För det andra tog hon upp Socialstyrelsens utredning om vårdskador och instämde i den kritik som Sjukhusläkarföreningens ordförande Thomas Zilling nyligen uttryckte i en ledare i föreningens tidning, där han ställde denna fråga: »Vem tror på allvar att sjukvården dödar en fullsatt minibuss varje dag?«
– Det är oroande att ingen ifrågasatt Socialstyrelsens utredning. Vi får inte oroa våra patienter i onödan, sa Marie Wedin.
Övriga punkter på önskelistan var bland annat bättre arbetsmiljö, mindre överbeläggningar och utlokaliseringar, mer klinisk forskning, fler specialister i allmänmedicin, stopp för förföljelse av läkare och sjukvårdspersonal i Bahrain och Syrien samt vård till papperslösa.
Ytterligare 50 önskningar fanns på listan, men här satte hon stopp och önskade alla:
– En god jul, ett gott nytt år och ett gott fullmäktigemöte, som jag nu förklarar öppnat.


Marie Wedin. Foto: Göran Segeholm



Foto: Göran Segeholm