Efter att ett 100-tal distriktsläkare i Örebro 2010 skrivit under ett manifest för bättre förutsättningar i primärvården, beslutade politikerna i maj 2011 att satsa 53 miljoner kronor, bland annat på att rekrytera fler allmänläkare (LT nr 29-31/2011).
Inspirerade av kollegerna i Örebro gick i våras 160 allmänläkare i Värmland ut med ett liknande upprop för »rimliga arbetsvillkor för en god primärvård«. Ett möte med landstingspolitikerna resulterade i att 19 miljoner kronor omfördelades till primärvården, se Läkare i Värmland har inspirerats av Örebro. Nu har landstinget i Värmland beslutat att skjuta till ytterligare medel. 20 av de 200 miljoner kronor som en beslutad skattehöjning kommer att inbringa går till att höja kapiteringsersättningen i vårdvalet.
Fredrik Carlstedt, distriktsläkare i Filipstad och en av läkarna bakom uppropet, menar att uppropet och den dialog med beslutsfattarna som det ledde till har haft en stor påverkan.
– Politikerna fick upp ögonen för den snedfördelning som finns mellan kraven på primärvården och de resurser vi har.
För att motverka bristen på allmänläkare ska landstinget även satsa 10 miljoner kronor på ST-utbildningen i allmänmedicin.