I september 2011 hotade EU-kommissionen att dra Irland och Grekland inför EU-domstolen. Skälet är att man låter läkare arbeta 65-70 timmar i veckan – långt mer än de 48 timmar som är maxgränsen i arbetstidsdirektivet – utan att ge dem den vilotid som regelverket föreskriver.

Redan 2010 konstaterade kommissionen i en rapport att avsteg från EU:s arbetstidsdirektiv, som reglerar arbetstider och viloperioder för Europas arbetstagare, är vanliga. Många länder brister exempelvis enligt kommissionen i implementeringen av reglerna för hur förlorad vila ska kompenseras och för hur jourtid på arbetsplatsen ska räknas.
Allt fler länder utnyttjar dessutom den möjlighet som direktivet ger att införa rätten för enskilda arbetstagare att komma överens med sin arbetsgivare om undantag från 48-timmarsregeln. Sexton länder tillåter i dag sådana undantag, ofta specifikt inom vårdsektorn, medan 11, däribland Sverige, inte gör det. Ett undantag kräver dock en skriftlig överenskommelse mellan arbetstagaren och arbetsgivaren, vilket ofta saknas.

Problemen med implementeringen i kombination med att direktivet anses fungera dåligt på en allt rörligare och flexiblare arbetsmarknad gjorde att EU-kommissionen 2010 inledde en dialog med arbetsmarknadsparterna på Europanivå om en översyn av direktivet. Det finns enligt kommissionen en konsensus om att parterna bör ha större frihet att utifrån arbetsgivarnas och arbetstagarnas behov avgöra hur regelverket ska implementeras i detalj. Kommissionen påpekar samtidigt att man inte avser att överge principen om miniminivåer på EU-nivå för att skydda arbetstagarnas hälsa.

Enligt EU:s fördrag kan parterna på arbetsmarknaden själva komma överens om ändringar i EU:s arbetslagstiftning, och i slutet av 2011 meddelade Europafacket och deras motparter på arbetsgivarsidan att man inlett formella förhandlingar om ett reviderat direktiv. Man har nu nio månader på sig att komma överens. Misslyckas detta kan kommissionen lägga fram ett eget förslag.
Det senaste försöket att få till stånd ändringar i arbetstidsdirektivet slutade 2009 i ett dödläge mellan EU-rådet och EU-parlamentet.

Artiklar på temat arbetstid i detta nummer

Läkare bör betraktas som skiftarbetare

Nollvisionen orealistisk – men användbar

Arbetstidsdirektivet har landat

Parterna förhandlar om ändrade arbetstidsregler i EU

För trött för att räkna rätt