Läkarförbundet har nyligen avfärdat Socialdepartementets förslag om att Socialstyrelsens beslut om kritik i klagomålsärenden ska kunna överklagas till domstol, se LT nr 8/2012, sidan 388. Men det gör inte JK Anna Skarhed. Hon skriver i sitt remissvar den 22 februari att hon anser rätten att överklaga som närmast självklar:
»Även om de beslut Socialstyrelsen fattar enligt den nya ordningen inte innefattar sådana konkreta ”rättsföljder” som de tidigare besluten om varning eller erinran framstår det ur rättssäkerhetssynpunkt som närmast självklart att såväl den kritiserade som den patient eller dennes närstående som anmält händelsen bör ges en rätt att överklaga Socialstyrelsens beslut om kritik och att prövningen då bör ske i allmän förvaltningsdomstol.«
JK konstaterar också att man, om ändringen införs, är tillbaka i en ordning »som i allt väsentligt överensstämmer med den tidigare« ordningen med varning och erinran, dock med den skillnaden att besluten nu kan bli mer svårtolkade. Hon har därför svårt att se hur patienternas rätt har stärkts med den nya ordningen.
Även Läkarförbundet anser att möjligheten till överprövning skulle göra den nya ordningen mer lik den gamla och ser detta som ett motargument. Det vore ett steg tillbaka mot det gamla systemet med disciplinpåföljder, anser förbundet.
Läkarförbundets ordförande Marie Wedin var dock inledningsvis försiktigt positiv till att införa en möjlighet att överklaga, se LT nr 46/2011, sidan 2360.