På den kommersiella hälsosajten hurmarjag.se, under rubriken »våra provtagningsenheter«, finns en lång rad vårdcentraler och husläkarmottagningar uppradade, huvudsakligen i Stockholmsområdet. Efter att kunderna fyllt i ett webbformulär om sin hälsa uppmanas de att gå till någon av enheterna för att lämna prov.
Men på de vårdcentraler som Läkartidningen varit i kontakt med säger man att man inte informerats om att enheten listats som en provtagningsenhet på hurmarjag.se.
– En kollega undrade om vi är med på detta, och när jag gick in på sajten förstod jag vad han menade. Jag tycker att det är rätt oförskämt att de gör det utan att fråga, säger Håkan Arpegård, verksamhetschef på Salems vårdcentral. När jag såg det skickade jag ett meddelande till sajten och sa att vi inte vill vara med på det här.
Susanne Lindarv, verksamhetschef på Skärholmens vårdcentral, var helt ovetande om att hennes vårdcentral är med på webbplatsen.
– Det här har jag inte hört ett pip om. Jag kommer att kontakta dem och säga att de genast måste ändra det, för vi utför inga provtagningar.
Salems och Skärholmens vårdcentraler har liksom flera av de andra vårdcentralerna på listan företaget Unilabs som leverantör av laboratorietjänster. Bo Fellström, verksamhetsansvarig för hurmarjag.se, berättar att man har ett avtal med Unilabs och en annan leverantör, Aleris Medilab, om att använda deras närlabb för provtagningen. Labben är i många fall inhysta i samma fastighet som landstingets vårdcentraler.
– Vi har talat med Unilabs om att de måste gå ut och informera sina hyresvärdar om att den här verksamheten kommer att sätta i gång, och det har väl inte kommit fram eller brustit någonstans där, säger Bo Fellström.
Av webbplatsen framgår dock inte att det är Unilabs som står för provtagningen, påpekar Håkan Arpegård.
– Det ska inte se ut som att det är vårdcentralen, det är det som är det fula, man får intrycket att alla de här vårdcentralerna är med i det här.
Susanne Lindarv är inne på samma spår.
– Det kan stå Unilabs laboratorium i Skärholmens läkarhus. Men det ska definitivt inte stå Skärholmens vårdcentral.
Bo Fellström medger att det skulle kunna framgå tydligare att det inte är vårdcentralerna utan Unilabs och Aleris Medilab som står för provtagningen.
– Det är en ändring vi skulle kunna göra på hemsidan när det fick den här konsekvensen som vi inte hade förutsett.
Håkan Arpegård vill betona att allmänna hälsokontroller inte är en verksamhet som vårdcentralen står bakom.
– Policyn vi har, och det gäller de andra vårdcentralerna också, är att vi inte jobbar med den här typen av hälsokontroller.
Som Läkartidningen rapporterade i LT 6/2012 granskas marknadsföringen av sajten av Läkarförbundets etik- och ansvarsråd på grund av påståendet att »några av Sveriges bästa läkare« utför hälsokollen. Att skriva så strider mot förbundets marknadsföringsregler.