Situationen för AT-läkarna i Kiruna fick i höstas läkarföreningens regionala huvudskyddsombud i Norrbotten, Robert Svartholm (bilden), att slå larm till Arbetsmiljöverket. Sedan flera fast anställda kirurger slutat fick AT-läkarna ta ett orimligt stort ansvar, med många ensamma jourpass samtidigt som tillgång till kontinuerlig handledning saknades (LT 50/2011).

Eftersom problemen enligt läkarföreningen medfört att utbildningens kvalitet blivit lidande gjordes även en anmälan till Socialstyrelsen. I ett beslut konstaterar myndigheten nu att avsaknaden av fast anställda läkare drabbar kontinuiteten och att målet med personliga handledare med specialistkompetens inte uppfylls.
Lösningen att ersätta personliga handledare med en huvudhandledare för samtliga AT-läkare är ingen optimal handledning och inte i enlighet med föreskrifterna, skriver Socialstyrelsen och kräver att vårdgivaren säkerställer att kravet på specialistutbildade handledare uppfylls och ser till att AT-läkarna i möjligaste mån erbjuds personlig handledning.

Robert Svartholm ser beslutet från Socialstyrelsen som en bekräftelse på att man haft rätt i sin kritik.
– Om man låter sparkrav gå ut över utbildningen är det väldigt allvarligt. Tyvärr har insikten om detta i landstinget inte varit särskilt hög. Nu konstaterar Socialstyrelsen att de riktlinjer som gäller för AT-läkarnas utbildning inte följs i Norrbottens inland. Det är det vi har hävdat hela tiden.
När det gäller arbetsmiljöfrågorna konstaterar Robert Svartholm att det skett en del förbättringar. Man har löst schemaläggningen, tydliggjort chefsansvaret och fått igång ett systematiskt arbetsmiljöarbete.
– Eftersom vi har fått igenom en del av våra krav ur arbetsmiljösynpunkt är det inte aktuellt att gå vidare med det.