– Detta är något som vi i personalen väntat på länge. Äntligen får vi lite framförhållning och slipper känna oro över att tappa verksamhet. Avtalstiden på fem plus fyra år är en väldigt lång tidshorisont med vårt perspektiv, säger kardiologen Geir Falck, som arbetat vid Bollnäs sjukhus i tolv år.

För tio år sedan koncentrerades en stor del av sjukvården i Hälsingland (den norra halvan av Landstinget Gävleborg) till Hudiksvalls sjukhus. Först förlorade Bollnäs BB och sedan den akuta kirurgin och ortopedin.
Med entreprenaden kan personalen känna arbetsro för den internmedicinska vården (tre avdelningar) samt operationsavdelningen i minst fem år.
– Osäkerheten har gjort att sjukhuset dränerats på kompetens under det senaste årtiondet och inte minst på läkarsidan. Jag har själv haft funderingar på att lämna, men planerna på bolagisering har fått mig att stanna.
– Nu kan vi försöka locka hit doktorer med mer än frisk luft. Jag upplever att det finns en långsiktighet och framtidstro som saknats tidigare, säger Geir Falck.
Nye sjukhusdirektören Mikael Ryd, specialist i allmänmedicin och rekryterad från en tjänst som rehabiliteringsmedicinsk chef för Danderyds sjukhus, har en tuff rekryteringsuppgift framför sig.
Runt 300 anställda följer med till Aleris i entreprenaden.

Bristen på specialister har gjort att Bollnäs sjukhus tvingats minska operationsvolymerna under de senaste åren.
– Vi ska växa genom att lyfta fram nya kirurgiska nischområden; ett sådant är obesitaskirurgi, där Aleris har hög kompetens. Jag ser stora möjligheter att utveckla verksamheten i Bollnäs och det går hand i hand med att kunna erbjuda nya medarbetare en stimulerande arbetsmiljö, säger Mikael Ryd.
– Jag känner mig väldigt trygg med uppdraget. Det handlar inte om att bygga upp kortsiktiga vinster utan att värna kvalitet och långsiktighet med ett perspektiv som sträcker sig nästan ett årtionde framåt. Ägaren Investor är väldigt tydlig på den punkten.

I entreprenaden ingår även specialistmottagningar i Bollnäs och Söderhamn samt två vårdcentraler. Aleris tog över driften 1 april och övergången har skett utan problem, uppger Aleris divisionschef Peter Graf när Läkartidningen träffar honom dagen därpå.
– Första dygnet är alltid lite kritiskt vid ett övertagande. Men ingen patient har kommit ikläm och det är ett gott kvitto på att vi tillsammans med landstinget gjort ett bra förberedelsearbete, säger han.
Han ser det som en historisk händelse att ett litet landsbygdssjukhus som Bollnäs läggs över på privat drift.
– Det saknar faktiskt motsvarighet i Vårdsverige, och det är utan tvekan så att vi har blickarna på oss.

Beslut om entreprenaden togs under förra mandatperioden då Landstinget Gävleborg hade ett blocköverskridande styre.
Men enligt socialdemokratiska landstingsrådet Eva Tjernström grundar sig beslutet på andra faktorer.
– Frågar du borgerliga landstingspolitiker så kommer de kanske att hävda att de drivit igenom entreprenaden, men det här har beslutats i stort samförstånd och hänger ihop med de strukturella förändringarna av sjukvården i Hälsingland som skedde för tio år sedan.
– När Bollnäs tappade verksamhet såg vi det som naturligt att pröva en alternativ driftsform. Det har tagit längre tid att få igång än vi hade räknat med, men nu finns Aleris på plats i Bollnäs och därmed får vi en viktig referens för att jämföra kvalitet med våra andra sjukhus, säger Eva Tjernström.
Per Kronmann, ordförande i Gästrike-Hälsinge Läkareförening, tycker att landstinget väljer rätt väg:
– Det är positivt att man prövar alternativ till offentlig drift och vår förhoppning är att personalen i Bollnäs nu kan känna lite stabilitet kring verksamheten och att det blir enklare att rekrytera specialister dit.
På politisk nivå var det endast Vänsterpartiet som röstade emot beslutet om entreprenaden.

Avtalstden 5+2+2 år

I kontraktet med Landstinget Gävleborg ingår förutom fyra vårdavdelningar (internmedicinsk vård och planerade operationer) även specialistmottagningar i Bollnäs och Söderhamn samt två vårdcentraler. Värdet på avtalet är 316 miljoner kronor per år och avtalstiden 5+2+2 år.