För att komma till rätta med de långa handläggningstiderna för ansökningar om specialistbevis har Socialstyrelsen vidtagit ett antal åtgärder, som att öka bemanningen och strama upp rutinerna. Men att döma av samtalen till Läkarförbundets medlemsrådgivning har åtgärderna inte haft avsedd effekt, säger Läkarförbundets ordförande Marie Wedin.
– Vårt absoluta intryck är att det har blivit sämre och att handläggningstiderna har förlängts.
På senare tid har även hanteringen av legitimationsärenden dragit ut på tiden, något som drabbar inte bara läkare utan även andra legitimationsyrken. Med stöd från bland annat Läkarförbundet har Farmacevtförbundet JO-anmält Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm för de långa väntetiderna för yrkeslegitimationer.
– Det är opraktiskt och onödigt med så långa handläggningstider, och det är ett bekymmer för våra medlemmar att deras karriärprocess stoppas av sådana formaliteter, säger Marie Wedin.

Läkarförbundet skriver i ett brev till Socialstyrelsen att den rådande situationen är »oacceptabel« och att man förväntar sig »snabba och kraftfulla« åtgärder från myndighetens sida. Man har fyra frågor som man vill ha svar på:

• Vilka ytterligare åtgärder avser Socialstyrelsen vidta för att korta handläggningstiderna för läkares specialistbevis och legitimationer?
• Hur ser tidsplanen ut för sådana åtgärder?
• När bedömer Socialstyrelsen att handläggningstiderna kan ha återgått till de mer normala?
• Hur långa handläggningstider anser Socialstyrelsen vara rimliga för utfärdande av specialistbevis respektive legitimation?