– Jag ska dels ansvara för esofaguscancerkirurgin i Aarhus, dels driva deras forskning och även vara engagerad i undervisningen. Och jag är jätteglad och ser verkligen fram emot det.
Är det något slags chefstjänst?
– Det är det. På måndag (23 april) ska vi skriva på alla papper. Men tanken är att det är ett lektorat, en undervisningstjänst.
Thomas Zilling omvaldes i mars i år till ordförande för Sjukhusläkarna. Det uppdraget avser han att behålla under en egen prövotid på den nya tjänsten.
Men om allt faller väl ut med den nya tjänsten, även språkligt och kulturellt, avsäger han sig sina fackliga uppdrag.
– Styrelsen vill att jag fortsätter att driva de frågor jag har. Men är det så att jag under senhösten är kvar i Danmark, då är det inte trovärdigt att sitta kvar som ordförande utan då lämnar jag alla mina uppdrag.
– Å andra sidan har jag haft en tuff period. Ersättningen för fackliga uppdrag består i att man får ersättning för inkomstbortfall. Jag har varit väldigt upptagen med arbete för Sjukhusläkarna och man kan inte leva ideellt som facklig, även jag måste ha pengar.
I april 2011 varslades Thomas Zilling om avskedande och stängdes av från arbetet vid Hallands sjukhus i Varberg, där han också var huvudskyddsombud. Efter en uppgörelse med arbetsgivaren, som gav honom 36 månadslöner, valde Thomas Zilling att sluta och varslet drogs tillbaka.
Lone Susanne Jensen, Institut for klinisk medicin – kirurgisk afdeling, är Thomas Zillings kommande chef. Hon är själv fackligt aktiv i den danska chefsföreningen.
– Det ska bli roligt att få Thomas Zilling till oss, säger hon.