I början av mars kallade skyddsombuden vid akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund till krismöte med arbetsgivaren på grund av den dåliga arbetsmiljön. Problemen beror enligt personalen på att tillströmningen av patienter till akuten ökat, samtidigt som det råder brist på vårdplatser på avdelningarna. Det gör att personalen måste lägga ned mycket tid på att vårda patienter som egentligen borde läggas in.
Sedan facken slog larm har en rad samverkansmöten hållits. De åtgärder som föreslagits från arbetsgivarens sida är dock enligt facken inte tillräckliga, och därför har en 6:6a-anmälan nu lämnats in till Arbetsmiljöverket. Bakom anmälan står fem fackförbund.
Efter att anmälan gjordes har sjukhusledningen kallat till ett möte den 24 maj, berättar Einar Arnbjörnsson, huvudskyddsombud för Mellersta Skånes läkarförening.
– Det krävs inga enorma kostnader för att lösa detta, det behövs några doktorer och sköterskor till. Jag känner att vi har stöd från sjukhusledningen och att man förstår problemen, säger Einar Arnbjörnsson, som hoppas att situationen ska gå att lösa lokalt.
Hittills har mötena inte lett till någon lösning. Varför ska det gå bättre nu?
– En 6:6a-anmälan har väl en större tyngd. Man vill nog inte ha in Arbetsmiljöverket.