– När jag läser genom artikeln finns det saker som låter väldigt tilltalande för Läkarförbundet. Vi har i flera år frågat efter en nationell samordning, vilket det här förslaget verkligen innebär. Vi är glada för att det tas ett helhetsgrepp. Det ska ju bli mer jämlik vård och mer långsiktiga strategiska satsningar.

Statens vård- och omsorgsutredning kommer att offentliggöras vid en presskonferens i eftermiddag. Marie Wedin har ännu inte sett den, men Läkarförbundet har haft tillfälle att lämna synpunkter under arbetets gång.

– Läkarförbundet tycker att det är bra att skilja på normering och tillsynen, som ju båda har legat på Socialstyrelsen. Nu blir det mer tydligt att det inte är de som stiftar reglerna som följer upp dem, utan det blir mer tydligt vem som gör vad.

Marie Wedin lyfter också fram IT-frågorna, som enligt förslaget ska samordnas under en myndighet.
– Vi har alltid frågat efter en bättre samordning av IT-frågorna. Det är väldigt komplicerat att olika landsting har olika IT-system, så förslaget att samordna IT-frågorna är jättebra.

Marie Wedin är vidare mycket positiv till förslaget att skilja på strategiska och operativa uppgifter i sjukvården.
– Att någon bestämmer vad, och en annan hur, det känns bra.

Du låter väldigt positiv till utredningsförslagen?
– Ja, helhetsgrepp är ofta förföriska. Men om man har tolv myndigheter och gör om dem till fyra, så blir de väldigt mäktiga kolosser. Det kan få negativa följder i fel händer. Men under förutsättning att det här kommer att fungera, så låter det bra.
Betänkandet landar väl även hos Kåre Jansson, chef för Läkarförbundets avdelning Politik och profession.
– Stefan Carlssons betänkande ligger väl i linje med Läkarförbundets hälso- och sjukvårdspolitiska program från 2004, säger han och fortsätter:
– Mycket av det vi lyft i vår sjukvårdspolitik, bland annat att den statliga organisationen behöver förändras, finns med i betänkandet: Att samla ett antal myndigheter som arbetar med riktlinjer och kunskapsspridning och värdering av behandlingar, vilka ska ingå i den offentligt finansierade delen av hälso- och sjukvården.
För att få vård på lika villkor i hela landet vill Läkarförbundet se än radikalare grepp:
– Läkarförbundet vill avskaffa landstingen som beställande funktion, men de bör finnas kvar som rena sjukvårdsproducenter. Betänkandet lägger egentligen grunden för en sådan riktning, även om vi var lite snabbare och radikalare, säger Kåre Jansson.