Bland personer som är över 80 år och bor i särskilt boende är det nu 25 procent som har tio läkemedel eller fler. För ett år sedan var siffran 23 procent. Även andelen som får tre eller fler psykofarmaka samtidigt har ökat, från 14 till 16 procent. Det visar Äldreguiden för 2012 från Socialstyrelsen.
– Vi vet inte vad ökningen beror på, säger socialrådet Ulla Höjgård på Socialstyrelsen. Det får varje kommun och landsting analysera närmare. Genom att publicera jämförelsesiffror vill vi stimulera förändringsarbetet.

För första gången finns i år siffror i Äldreguiden om hur många äldre som får olämpliga läkemedel; dessa finns med på en lista över läkemedel som, till exempel på grund av biverkningarna, är olämpliga att ge till äldre. Bland alla som fyllt 80 är det 13 procent som får olämpliga läkemedel, och bland dem som bor i särskilt boende 16 procent.
Vad borde användningen ligga på?
– Helt klart bör den minska, säger Ulla Höjgård. Men inte till noll – en del av de äldre behöver ju dessa mediciner.
Ett positivt resultat är att fler äldre nu erbjuds läkemedelsgenomgångar. Av dem som bor permanent i särskilt boende gäller detta nu 69 procent, en ökning med tre procentenheter på ett år. Skillnaderna är dock stora mellan olika kommuner.

Äldreguiden 2012 finns på Socialstyrelsens webbplats. Där kan man själv jämföra uppgifter om bland annat olika kommuner och äldreboenden:
http://aldreguiden.socialstyrelsen.se/