Fyra nya myndigheter ersätter tio myndigheter, en ideell förening och ett statligt bolag. Det föreslår en färsk statlig utredning »Gör det enklare« (SOU 2012:33) som presenteras i dag, tisdag. Förslagen ger staten »en tydligare roll i vården och omsorgen«, skriver Stefan Carlsson i en debattartikel i DN i dag.
De nya föreslagna myndigheterna är:
• Kunskapsmyndigheten för hälsa, vård och omsorg, som ska arbeta med vetenskapliga underlag, rekommendationer, riktlinjer och prioriteringar.
• Inspektionen för hälsa, vård och omsorg, som får tillsyn, godkännanden av läkemedel, tillstånd och legitimationer på sitt bord.
• Infrastrukturmyndigheten för hälsa, vård och omsorg, som får ansvar för IT och kommunikation både i vården och mellan de tre övriga myndigheterna. Apotekens Service AB:s nuvarande verksamhet hamnar också här.
• Myndigheten för välfärdsstrategi, som ska ägna sig åt att bevaka och analysera utvecklingen inom vård och omsorg.

Enligt förslaget bör lagen om läkemedelskommittéer upphävas för att ge läkemedel en mer likvärdig bedömning gentemot andra behandlingsformer. Denna lag infördes samtidigt som kostnadsansvaret för läkemedelsförmånen överfördes från staten till landstingen och innebär att det måste finnas minst en läkemedelskommitté i varje landsting. »I dag innebär den reglerade läkemedelskommittéverksamheten ett hinder för integrering med andra viktiga delar i vården och omsorgens kunskapsutveckling genom att den är begränsad till läkemedelsanvändning«, heter det i utredningen.
Alla myndigheter föreslås utveckla olika typer av anställnings- och arbetsformer så att de kan finnas i olika delar av landet. Huvudkontoren samlokaliseras till Stockholm.
Förslaget föreslås vara på plats redan om ett och ett halvt år, den 1 januari 2014.
Färre anställda och minskade långsiktiga kostnader är konsekvenser av de förslag som ges. Totalt berörs 2 700 årsarbetare. Enligt utredningen beräknas förslagen minska antalet årsarbetare med cirka 550 till 2 165. Den långsiktiga besparingseffekten på statsbudgeten väntas komma först 2017 och uppgå till cirka 15 procent eller 300 miljoner kronor per år.

Myndigheter som föreslås avvecklas

Följande 10 myndigheter föreslås försvinna: Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Statens folkhälsoinstitut, Smittskyddsinstitutet, Statens beredning för medicinsk utvärdering, Myndigheten för internationella adoptionsfrågor, Myndigheten för handikappolitisk samordning, Statens medicinsk-etiska råd och Vårdanalys.
Dessutom vill utredningen avveckla föreningen Hjälpmedelsinstitutet och bolaget Apotekens Service AB.

Bakgrund

Regeringen tillsatte i januari 2011 en utredare att se över de statliga delarna av vård- och omsorgssystemet. Stefan Carlsson, tidigare bland annat regiondirektör i Skåne, landstingsdirektör i Jämtlands län och vd för Apoteket AB, i dag landshövding i Kalmar, utsågs för att utreda hur staten genom sina myndigheter »ska verka för ett effektivt och långsiktigt hållbart vård- och omsorgssystem«.

Läs även:

Utredaren Stefan Carlsson om tidplanen: »Det krävs ett oerhört högt tempo«
Egen myndighet ska samla all tillsyn
Marie Wedin om Stefan Carlssons förslag: »Väldigt tilltalande för Läkarförbundet«

Läs betänkandet:

Gör det enklare! (SOU 2012:33), Slutbetänkande av Statens vård- och omsorgsutredning