Siffran innebär att andelen riktigt ifyllda läkarintyg går upp. Vid motsvarande granskning 2011 var 45 procent av intygen rätt ifyllda, och för två år sedan var andelen 25 procent.
För att få ta del av sjukskrivningsmiljardens ersättning för god kvalitet på sjukintyg krävdes förra året minst hälften godkända intyg, en gräns som 15 landsting klarade. I år har kravet skärpts till 80 procent. Eftersom inget landsting klarar detta fryser nu de 150 miljoner kronor som landstingen kunde ha fått dela på inne.
Enligt Tommy Sundholm, enhetschef vid Försäkringskassan, är det vanligaste felet att det saknas uppgifter om hur patientens sjukdom påverkar hens förmåga till aktivitet.
– Det är något med att bedöma aktivitetsbegränsning som är problematiskt, det är uppenbart. Det verkar som många läkare tänker att om man har en viss diagnos leder det till att man inte kan jobba. Men vissa diagnoser slår väldigt olika beroende på yrke och arbetsuppgifter, därför måste vi ha en uppgift om aktivitetsbegränsning, säger Tommy Sundholm.
Inför nästa års utbetalning av sjukskrivningsmiljarden har villkoren ändrats så att det räcker med att fler intyg är godkända än året innan för att få pengar.