Som ett led i att förbättra läkemedelsanvändningen för äldre vill Socialstyrelsen införa krav på att läkemedelsgenomgångar ska erbjudas äldre patienter som har minst fem läkemedel. En fördjupad läkemedelsgenomgång ska erbjudas om det finns problem som misstänks vara läkemedelsrelaterade och som kvarstår efter den första läkemedelsgenomgången (se LT 35/2011).
Förslaget är nu ute på en andra remiss. I den första rundan lyfte Läkarförbundet upp att det måste definieras vem som har det samlade ansvaret för patientens samlade läkemedelslista. Delvis har man i det nya förslaget försökt tackla detta genom att verksamhetschefen på den enhet som ansvarar för uppföljningen ska se till att det finns en läkare som ansvarar för uppföljningen av läkemedelsbehandlingen. Läkarförbundet är positivt till förslaget men tror att det kan bli svårt att förverkliga på bristfälligt bemannade vårdcentraler.

Liksom vid den förra remissrundan är Läkarförbundet i övrigt positivt till förslaget. Man efterlyser vissa justeringar, som att man vid fördjupad läkemedelsgenomgång bör inte bara gå igenom läkemedelslistan utan även undersöka följsamheten. Man påpekar också att fördjupade läkemedelsgenomgångar förutsätter fördjupad farmakologisk kunskap och kan kräva deltagande från en klinisk farmakolog, klinisk farmaceut eller geriatriker. Dessutom anser Läkarförbundet att patienten ska ha rätt att vid en genomgång få veta inte bara vilka ändringar som gjorts, utan även varför de gjorts och vilket målet med dem är.

Krav att erbjuda läkemedelsgenomgångar

Socialstyrelsen vill införa ett kapitel om läkemedelsgenomgångar i föreskrifterna om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården (SOSFS 2000:1). Läkemedelsgenomgångar ska erbjudas patienter som har fyllt 75 år och har minst fem läkemedel. Erbjudandet ska ges i samband med att patienten beviljas hemsjukvård, flyttar in på ett särskilt boende, läggs in på sjukhus eller genomför nybesök i öppenvården. Även patienter i andra åldersgrupper ska erbjudas läkemedelsgenomgångar om det finns misstanke om läkemedelsrelaterade problem.

Läs hela remissvaret:

Om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården

Läs tidigare artikel:

Socialstyrelsen utesluter inte att läkemedelsansvar regleras

Läs Socialstyrelsens senaste förslag:

Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården,förslaget enligt version den 23 mars 2012