Gunilla Hulth-Backlund ska först leda arbetet med att bygga upp den nya myndigheten och sedan bli dess generaldirektör. Inspektionen för vård och omsorg ska ta över tillsynen av både sjukvård och socialtjänst. Anledningen till att regeringen vill bryta loss denna del från Socialstyrelsens övriga uppgifter är att man vill ha en renodlad tillsynsmyndighet.
Tjänsten som generaldirektör utlystes i början av juni, innan regeringens förslag om att inrätta den nya myndigheten gått ut på remiss. Förutom regeringsförslaget finns ett annat förslag till inspektionsmyndighet, från Statens vård- och omsorgsutredning, som presenterades i maj. Utredaren Stefan Carlsson vill ha en bredare inspektionsmyndighet, som också ska ha hand om tillsynen av bland annat läkemedelsfrågor. Både regeringsförslaget och Stefan Carlssons utredning är nu ute på remiss.
Gunilla Hulth-Backlund har sedan 2009 varit generaldirektör för TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Dessförinnan var hon verksam vid Socialstyrelsen i olika befattningar. Från början är hon anestesisjuksköterska.