Läkarförbundet har lämnat ett remissvar på regeringens förslag till implementering av patientrörlighetsdirektivet. Direktivet styr EU:s medlemsländers regler för medborgares planerade vård utomlands, och omfattar motsvarande den vård som ges av den offentliga vården i hemlandet.

Enligt regeringsförslaget, som syftar till en införlivning av direktivet i svensk lag, ska patienten få förhandsbesked från Försäkringskassan inom 90 dagar om planerad utlandsvård. Patienten ska ligga ute med pengar själv, för att bli ersatt av Försäkringskassan i efterhand. Försäkringskassan ska inför beslut inhämta yttrande från det landsting som skulle ha ansvaret för patientens vård om motsvarande vård hade utförts i Sverige.

Läkarförbundet stödjer regeringens lagförslag, men vill kraftigt skärpa tidsmarginalen för Försäkringskassans förhandsbesked till patienten. Läkarförbundet menar att patienten bör få förhandsbesked av Försäkringskassan om utlandsvård inom 30 dagar.

Kåre H Jansson, utredningschef på Läkarförbundet, ser implementeringen av direktivet som »ett första steg till ett fritt vårdval Europa«:

– Det känns väldigt bra att vi får bättre ordning på detta. Det räcker att ett enda landsting i landet ger en behandling, så har du rätt att söka och få den vården i annat EU-land.
– Det är Försäkringskassan som administrerar och tar besluten medan hemlandstinget ska betala, säger han.

Enligt förslaget åläggs patienten att själv bekosta mellanskillnaden i vad ett svenskt landsting betalar för motsvarande behandling i Sverige och vad den kostar i annat EU-land/sjukhus/klinik.

– Här måste Försäkringskassan vara snabb att utreda och ge förhandsbesked. Ofta handlar det om mycket sjuka och där snabb behandling krävs.

En fråga som fortfarande helt hänger i luften är reglering av vårdskador och läkemedelsbiverkningar, konstaterar Läkarförbundet i remissvaret till regeringen.

– Vi har i medlemsländerna olika syn på försäkring. Sverige är ganska ensamt om att ha en allmän patientskadeförsäkring. Om man råkar illa ut utomlands så är den frågan inte löst. Det känns inte alls bra, säger Kåre H Jansson.

Läkarförbundet förordar i remissvaret till regeringen ett utökat nationellt ansvar för vilken vård som ska finansieras med offentliga medel. Kostnadsansvaret ligger på landstingen, men det är Försäkringskassan som avgör rätten till ersättning. Det »förstärker motivet för att på nationell basis tydliggöra gränserna för det offentliga åtagandet avseende sjukvårdstjänster, vilket Läkarförbundet har drivit i flera år«, skriver förbundet i sitt remissvar daterat den 19 juni.