I slutet av juni fastställde Uppsala läns landsting vilka regler som ska gälla när man senare i år som första landsting kommer att ge alla länsinvånare direktåtkomst till sin journal via Internet (se LT nr 6/2012). Beslutet blev att uppgifterna blir tillgängliga i samma ögonblick som de skrivs in – det blir ingen fördröjning på 14 dagar, som Läkarförbundet rekommenderar – och att även osignerade uppgifter kommer att synas.

Men nu vill Upplands allmänna läkarförening, UAL, att Socialstyrelsen granskar om detta är förenligt med lagar och föreskrifter. Bland annat pekar man på risken att patienter ändrar sin medicinering på grund av uppgifter som inte är korrekta och att andra vårdgivare eller Försäkringskassan tar beslut som vilar på felaktiga uppgifter.
– Enligt patientsäkerhetslagen ska vårdgivaren bedriva verksamheten på ett sätt så att kravet på god vård i hälso- och sjukvårdslagen respekteras. Det anser jag inte att man gör om man lägger ut anteckningar som kan vara fel och som kan få människor att ändra sin medicinering så att de i värsta fall avlider, säger Anna Rask-Andersen, ledamot i UAL:s styrelse.
– Det är inte heller god vård att folk ska sitta hemma och klicka och läsa provsvar som kan tyda på cancer. Det är ju sådana besked som man har speciell utbildning för att ge.
Samtidigt vill UAL att JO granskar om osignerade journalanteckningar verkligen omfattas av offentlighetslagstiftningen, som landstinget hävdar.
– Enligt vår uppfattning är det arbetsmaterial och då är det inte en allmän handling, säger Anna Rask-Andersen.

Men även direktåtkomst till delar av journalen som utgör allmänna handlingar kan strida mot offentlighets- och sekretesslagen, anser UAL.
– Enligt lagen ska det ske en menprövning innan uppgifter lämnas ut, och det gäller även mot patienten själv.
En anmälan har även lämnats till Datainspektionen, som redan svarat UAL att det för deras vidkommande väsentligaste kravet, att ingen obehörig ska kunna komma åt uppgifterna, uppfylls genom att autentisering med exempelvis e-legitimation sker vid inloggningen.

Så kommer direktåtkomst till journalen att fungera

Vuxna invånare i Uppsala län kommer att kunna komma åt sin journal på nätet genom att logga in på »Mina vårdkontakter«. Det som visas är information som är signerad eller klar för signering, inklusive provsvar. Information med status »ej klar för signering« visas inte. Tidiga hypoteser ska också undantas, liksom information från klinisk genetik, kvinnofridsenheten samt psykiatrin. Patienterna kan vid varje inloggning välja att utesluta de senaste 14 dagarnas anteckningar, så att svåra besked ska kunna lämnas via annan kanal. Patienter ska kunna försegla sitt konto för att undvika att någon annan tvingar dem att öppna sin journal.

Läs även:

Patientförening vill ha hela journalen på nätet
Läkarförbundet skärper tonen om journal på nätet