Sveriges yngre läkares förenings (Sylf) har genomfört rankningen årligen sedan 2000. Den webbaserade enkät som rankningen bygger på har besvarats av 1 098 AT-läkare (61 procent kvinnor och 39 procent män).
Bland de positiva trenderna i årets enkät är att något fler har löneförhandlat innan de påbörjade AT. Men fortfarande är det bara knappt fyra av tio som gjort det, och variationen mellan landstingen är stor. Sylf konstaterar lakoniskt att det med dagens utvecklingstakt kommer att dröja till 2039 innan kollektivavtalets intentioner om att alla ska ha löneförhandlat individuellt har uppfyllts.
Väntetiden mellan läkar­examen och påbörjad AT, som ökat de senaste åren, har blivit något kortare. I dag är väntetiden i genomsnitt 8,7 månader, mot 9,1 månader i fjol. Spridningen är som vanligt stor: i Västernorrland är den 4 månader, i Stockholm 17.
– Det är första gången sedan vi började mäta väntetiderna som de sjunker. Det är svårt att säga om det är beständigt, men man kan ju hoppas att det är en trend, säger Sylfs ordförande Emma Spak, som tror att en förklaring kan vara att en del av de större landstingen, där väntetiderna oftast är längst, har utökat antalet AT-platser.
En viktig fråga för Sylf är att den som vikarierar som underläkare i väntan på AT ska ha en personlig handledare. Även här går trenden åt rätt håll. 42 procent hade sådan handledning, fem procentenheter mer än 2011.
– Den här siffran har legat stilla på 37 procent i ganska många år. Det gläder oss att den ökar, men vi anser att siffran fortfarande är alldeles för låg, säger Emma Spak.

I år har man också frågat om man som vikarierande underläkare haft möjlighet att delta i grupphandledning och undervisning för AT- och ST-läkare. Bara 57 procent uppger att de haft den möjligheten, vilket Emma Spak inte tycker är tillfredsställande.
– Det är rimligt att man som underläkare får ta del av den fortbildning som är ämnesspecifik för den klinik man arbetar på.
När det gäller hur nöjd man är med olika placeringar är det inga större skillnader jämfört med tidigare år. Som vanligt är allmänmedicin den placering AT-läkarna är mest nöjda med, medan kirurgi och psykiatri ligger i botten på den skalan.
Samtidigt som delblockens medelbetyg ligger stilla har det sammanfattande betyget som AT-läkarna ombeds sätta på sin AT-tjänstgöring höjts. Från 2009 till i år har det betyget stigit från i snitt 4,46 till 4,64.

I årets enkät har man för förs­ta gången frågat mer specifikt om den fysiska arbetsmiljön. Skälet är att det kommer många samtal till Sylfs styrelse och kansli från medlemmar som klagar på brister i den fysiska arbetsmiljön. Det kan vara sådant som att man inte har tillgång till datorer, att det inte finns omklädningsrum eller att man sitter flera personer i en trång expedition.
Det visar sig att 77 procent av AT-läkarna anser sig generellt ha en välfungerande arbetsmiljö. Blott hälften uppger dock att de haft tillgång till en egen arbetsplats, 77 procent att de haft tillgång till telefon och 81 procent att de haft tillgång till dator.
– Det borde vara en självklarhet att man har tillgång till essentiella arbetsverktyg som en egen arbetsyta, telefon och dator. Att jaga sådana praktiska saker blir en tidstjuv som gör att mindre tid kommer patienterna till del, säger Emma Spak.
En ny fråga i årets enkät handlar om hur man upplever AT-provet. Bara 57 procent instämde helt eller i stor utsträckning i påståendet att AT-provet var relevant som utvärdering av vad man lärt sig under AT.

Årets AT-enkät bekräftar bilden från fjolårets enkät att det har blivit vanligare med ensamjourer för AT-läkare (se LT 37/2011). 56 procent av de svarande uppger att de haft jour utan legitimerad kollega på sjukhuset. För två år sedan var det 40 procent. Sylfs linje är att det är okej att gå jour ensam om man känner sig mogen för det, men att det alltid ska finna en legitimerad läkare på plats.
– Jag tror att många tycker att det är positivt att ha ansvaret fullt ut, men jag tror att man skulle kunna få samma upplevelse om en legitimerad kollega sov på sjukhuset och var tillgänglig om man behövde det. Det handlar både om utbildningskvalitet och patientsäkerhet.


Om tabellen är svårläst, se tabellen i bifogad pdf. Läs hela rankningen på slf.se/sylf: SYLF:s AT-ranking 2012