Läkarföreningens skyddsombud vid akutmottagningen i Lund gjorde i mitten av september en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket om den pressade arbetsmiljön. Sedan dess har man, som regelverket föreskriver, försökt lösa problemen lokalt.
Men den dåliga arbetsmiljön, som enligt läkarföreningen bottnar i en kombination av minskad bemanning och vårdplatsbrist, har inte förbättrats. Tvärtom, konstaterar det lokala skyddsombudet i sin anmälan: hot och våld har blivit vanligare, och nu ska till på köpet två vårdavdelningar på sjukhuset stängas.
Läkarföreningen vill därför att Arbetsmiljöverket ställer krav på att sjukhuset vidtar åtgärder.
– Vi har förhandlat i flera veckor med arbetsgivaren. Vi har begärt fler doktorer och fler vårdplatser men inte fått någonting. Nu vill vi att Arbetsmiljöverket tar över, säger Einar Arnbjörnsson, huvudskyddsombud för Mellersta Skånes läkarförening på SUS.
På Arbetsmiljöverket är man väl medveten om att personalen på akutmottagningen upplever arbetsmiljön som svår. Facken på kliniken har under året både gemensamt och enskilt skickat in flera 6:6a-anmälningar.
– Vi kan inte annat än konstatera att om den bild som skyddsombuden ger stämmer med verkligheten är det en väldigt problematisk situation, säger Mats Ryderheim, tillsynsdirektör vid Arbetsmiljöverket i Skåne.
I och med att läkarföreningen som första arbetstagarorganisation begär att Arbetsmiljöverket träder in råder det »skarpt läge«, säger Mats Ryderheim.
– Det är ingen diskussion om att vi måste ta tag i det här. Det är komplexa frågor som också rör patientsäkerheten. Men patientsäkerheten går hand i hand med arbetsmiljön; om läkarna är oroliga för att väntetiderna är för långa påverkar det den psykosociala arbetsmiljön.
Ett första möte med skyddsombud och arbetsgivarrepresentanter ska hållas vecka 48, enligt Mats Ryderheim, som säger att man räknar med att bli klar med inspektionen före jul.
– Vi kan aldrig ställa krav på resurser, men vi kan ställa krav på att det finns en balans mellan uppdrag och resurser.
Bakgrunden till problemen på akuten är enligt läkarföreningen att bemanningen minskat, delvis som en följd av sjukhusets anställningsstopp. Samtidigt gör vårdplatsbrist på övriga sjukhuset det svårt att skicka vidare patienter för inläggning. Det ökar arbetsbelastningen på personalen och gör att andra patienter får vänta för länge på vård.
Enligt Einar Arnbjörnsson har antalet läkare vid akuten minskat från 40 år 2009 till 25 i dag. Om inte arbetsmiljön förbättras kan det bli ännu färre.
– Flera läkare hotar med att säga upp sig, och det finns risk att ett antal gör allvar av det.