Det säger Lars-Erik Holm. Han är generaldirektör för Socialstyrelsen som tillsammans med SKL ligger bakom »Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet«. Vårdanalys skriver i sin utvärdering att samarbetet ger upphov till både spänningar och en upplevd otydlighet om de båda organisationernas olika roller/intressen.
Detta utgör ett hinder för den fortsatta utvecklingen av Öppna jämförelser, skrev Vårdanalys myndighetschef den 12 november på DN Debatt.
– Vi kan ha olika tolkningar om ambitionsnivån, till exempel vad som är tillräckligt bra, säger Lars-Erik Holm, och fortsätter:
– Men i våra gemensamma Öppna jämförelser redogör vi bara för hur det ser ut. När Socialstyrelsen sedan jobbar vidare, då går vi steget längre och försöker skjutsa på landstingens utveckling på ett annat sätt.
– Kom ihåg att Öppna jämförelser är inte lösningen, men ett viktigt redskap för att vård och omsorg ska kunna vidta egna åtgärder, analysera sitt eget material och se vad som kan göras bättre.
Lars-Erik Holm håller med Vårdanalys om att det skulle vara en fördel om det fanns formulerat vad som är en tillräckligt god nivå på vården.
– Jag ser att man med Öppna jämförelser faktiskt kan pressa verksamheterna att bli ännu bättre genom att också formulera mål.