Redan i september 2011 förbjöds Helsingborgs lasarett vid vite av 1 000 000 kronor att placera patientsängarna på annat sätt än så att det på båda långsidorna finns ett utrymme om minst 0,8 meter som är fritt från väggar eller fasta/otympliga föremål. Undantag skulle kunna göras om patientens tillstånd krävde det eller vid hastigt påkomna och oförutsedda situationer som stora olyckor och katastrofer.
Ett drygt halvår senare gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på medicinkliniken vid Helsingborgs lasarett. Där stod då flera sängar placerade med ena långsidan mot väggen i korridoren, helt utan att patienternas tillstånd särskilt krävt detta eller att det inträffat någon katastrof.
Men då Arbetsmiljöverket ansökte hos kammarrätten om utdömande av vitet så sänkte domstolen beloppet till 300 000 kronor med hänvisning till att lasarettet sedan dess skapat en permanent arbetsgrupp för att kontinuerligt se över vårdplatsläget samt att man på fem års sikt planerade kostsamma förändringar som bland annat ska resultera i fler vårdplatser.
Arbetsmiljöverket överklagade domen till kammarrätten, som inte ansåg att de vidtagna åtgärderna på Helsingborgs lasarett ändrat förhållandena i sådan grad, eller att de tänkta förbättringarna på fem års sikt utgjort skäl att vitet borde sänkas. I synnerhet inte som Arbetsmiljöverket sedan 2005 gjort upprepade försök att genom förbud med vite förmå Region Skåne att inte placera sängarna felaktigt. Arbetsmiljöverket påpekar också att det sedan beslutet trädde i kraft strömmat in mer än 200 anmälningar från skyddsombud om att arbetsgivaren bryter mot förbudet.
Enligt kammarrätten ska Region Skåne betala 1 000 000 kronor för sängträngseln på Helsingborgs lasarett.
Domen kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.