– Ja, det är min bedömning. I alla fall för specialister.
Det säger Joel Hellstrand, internationell samordnare på Sveriges läkarförbund.
I fjol fattade Socialstyrelsen beslut om kompletterande utbildning för mer än 700 läkare med utbildning från länder utanför EU/EES, »tredjeland«. Ungefär hälften av dem var specialistutbildade. Från Socialstyrelsens beslut tar det i genomsnitt ungefär tre år för en specialistläkare och sex år för en icke-specialist att få sin svenska legitimation, enligt en granskning som Riksrevisionen gjorde 2011. Riksrevisionen pekade på stora brister i systemet med att få in utländsk hälso- och sjukvårdspersonal i yrkeslivet.

Enligt granskningen är dåliga språkkunskaper, få praktikplatser och problem med studiefinansiering skälen till den långdragna processen. Socialdepartementet uppdrog med anledning av Riksrevisionens resultat åt läkaren Ingvar Karlberg, professor vid Sahlgrenska akademin, att »klargöra ansvars­-
förhållanden och förtydliga processen, så att tiden till godkännande av legitimation för den enskilda förkortas«.
Nu har utredaren rapporterat till Socialdepartementet och han föreslår en del förändringar jämfört med i dag. Bland annat skärps språkkraven genom ett nationellt prov i sjukvårdssvenska eller betyg från utbildning i sjukvårdssvenska. I dag är kravet motsvarande fullgjord gymnasiesvenska. Joel Hellstrand säger att det är bra med språkkrav men tycker att det ur patientsäkerhetsperspektiv är lika viktigt att läkaren kan språket oavsett om man är EU-läkare, där det i nuläget inte finns några formella språkkrav alls, eller om man kommer från tredjeland.
– På det sättet är det svårt att motivera att man ytter­ligare höjer för dem från tredje­land.

I dag ligger ansvaret för språkutbildning av invandrare på kommunerna, och det är bara kommunerna i Stockholms län som har yrkesinriktad språkutbildning för läkare.
– Det vore bättre att se till att det finns ett utbud av yrkesinriktade språkutbildningar så att det blir möjligt att uppnå kraven, innan man höjer kraven på individen, säger Joel Hellstrand.
Läkarförbundet hade hoppats att utredningen skulle ha föreslagit att Arbetsförmedlingen får i uppdrag att upphandla en kurs i sjukvårdssvenska på nationell nivå som ett helt parallellt spår till kommunal svenska för invandrare.
– Språket är otroligt viktigt för att komma in i den svenska hälso- och sjukvården, så det skulle varit väldigt välkommet, säger Joel Hellstrand.

En annat av Ingvar Karlbergs förslag som Joel Hellstrand är mer positiv till är en obligatorisk introduktionskurs till svensk hälso- och sjukvård på 5–8 veckor för alla, även specialister. I dag finns en högskoleutbildning på två terminer för tredjelandsläkare som inte är specialister; den utbildningen kommer enligt förslaget att finnas kvar för dem som inte blir godkända på det medicinska kunskapsprovet, motsvarande dagens »TULE-prov« som också ska göras av alla, även specialister, enligt förslaget.
Efter godkänt prov föreslås att icke-specialister går till en »AT-liknande« tjänstgöring och specialisterna till en provtjänstgöring.

Enligt Joel Hellstrand har det hittills varit mycket upp till varje enskild läkare att hitta en plats för provtjänstgöring.
– Det är ganska många specialister från tredjeland som ringer till medlemsrådgivningen och vill ha hjälp att få provtjänstgöringsplatser. Det är svårt att få och det har varit blandade anställningsförhållanden, vissa har gjort de här sex månaderna som praktik med stöd från Arbetsförmedlingen, medan andra har haft lön enligt kollektivavtal som man ska ha.

Enligt förslaget ska regeringen i sina årliga överläggningar med sjukvårdshuvudmännen fastställa formerna för både provtjänstgöringen och den »AT-liknande« tjänstgöringen. Det tycker Joel Hellstrand är positivt.
Men det blir alltså en längre väg att gå med Ingvar Karlbergs förslag, i alla fall för de läkare som redan är specialister, eftersom språkkraven höjs och även de måste göra TULE-provet.
– Men när de väl får sin legitimation så har de förmodligen högre språklig kompetens än vad de skulle haft annars, säger Joel Hellstrand.
Förslaget kommer inom kort att skickas ut på remiss till bland annat Läkarförbundet.