Mycket av rutinvården flyttas i dag ut från universitetssjukhusen, som i stället fokuserar på den högspecialiserade vården. Men detta gör det enligt Sjukhusläkarföreningen i Lund, som lagt motionen, svårt att klara uppdragen inom forskning och utbildning.
– Det behövs lite bassjukvård om man ska ha basutbildning. På kirurgen i Lund kan vi inte ha några ronder med kandidaterna för det finns inte tillräckligt många inneliggande patienter, sa Ann Hermansson från Sjukhusläkarföreningen i Lund, som inte ansåg att en regionaliserad läkarutbildning löser problemet.
– Att flytta kandidater till Helsingborg eller Sunderbyn är OK, men det blir svårare för storsjukhusen att skicka ut kandidater om det redan finns andra kandidater där.
Styrelsen hade yrkat att motionen skulle anses besvarad. Sjukhusläkarnas ordförande Thomas Zilling framhöll att den högspecialiserade vården är utspridd på många sjukhus.
– Vi har inte avslagit motionen, men vi ska verka för samtliga sjukhusspecialister, inte bara några.
Motionen hade dock stort stöd bland delegaterna, och under debatten lät sig styrelsen övertygas. Styrelseledamoten Kennet Lindahl konstaterade att även ST-läkarna och specialisterna drabbas om bassjukvården försvinner från universitetssjukhusen.
– Om man ska klara den svåra gallan som gick fel på något annat ställe måste man även operera vanliga gallor.
Ett annat beslut var att Sjukhusläkarna ska verka för att chefsläkare får en mer fristående roll som värnare av patientsäkerheten, i stället för som i dag oftast vara uppbundna i sjukhusledningen. Man beslutade också att belysa frågan om en rättssäker hantering vid anklagelser om fusk i medicinsk forskning.
Något ordförandeval blev det inte på fullmäktigemötet, trots att Thomas Zilling för ett år sedan övervägde att ställa sin plats till förfogande efter att han fått arbete i Århus i Danmark.
– Jag har frågat både styrelsen och valberedningens ordförande och fått beskedet att man har förtroende för mig och att det tvärtom kan vara en fördel med erfarenheterna från Danmark. Jag tycker själv att jag fortfarande har en hel del kvar att tillföra, därför sitter jag kvar mandatperioden ut.