36 procent av alla specialistläkare i primärvården arbetar vid privata vårdcentraler. Det visar Läkarförbundets bemanningsundersökning. Västmanland har högst andel av sina läkarresurser vid privata vårdcentraler, 60 procent, följt av Stockholm med 56 procent. Lägst andel av läkarresursen i privat primärvård har Jämtland med 11 procent, följt av Norrbotten, Örebro och Dalarna.
Räknar man vårdcentraler i stället för läkare, är 41 procent av vårdcentralerna i Sverige privata. Skillnaden beror på att de privata vårdcentralerna i genomsnitt är mindre än de landstingsdrivna. De har också lite högre läkartäthet; en specialistläkare vid en av landstingets vårdcentraler har i genomsnitt drygt 100 personer fler på sin lista än en läkare i en privat verksamhet.
Den största skillnaden mellan privat och offentligt gäller ST-tjänsterna. 81 procent av de landstingsdrivna vårdcentralerna hade minst en ST-läkare, medan motsvarande siffra för de privata vårdcentralerna var endast 52 procent. Således hade inte en enda av de privata vårdcentralerna i Blekinge någon ST-läkare, och i flera andra landsting fanns det ST-tjänster vid endast en eller två privata vårdcentraler.
Räknar man på ST-läkarna i hela Sverige, var det endast en fjärdedel som tjänstgjorde vid någon privat vårdcentral – fast det utifrån verksamhetens storlek borde vara en dryg tredjedel.
– Det här visar att de privata vårdcentralerna är mycket mindre involverade i ST-utbildningen än de offentliga, säger Svante Pettersson från Läkarförbundet. Det borde vara ett mål för landstingen att involvera båda kategorierna.
Svante Pettersson tar Västmanland som exempel på hur skevt det kan bli med dagens system. Där är 60 procent av läkarna verksamma vid privata vårdcentraler, en högre andel än i något annat landsting. Men av de 27 ST-läkare som finns i Västmanland, tjänstgör bara 11 vid privata vårdcentraler. Mycket riktigt har Västmanland lägst antal ST-läkare i förhållande till befolkningen av alla landsting i Sverige.
De privata vårdcentralerna måste ges bättre förutsättningar, till exempel när det gäller finansieringen, fastslår Svante Pettersson:
– Landstinget i Stockholm ersätter hela kostnaden för ST-läkarna, men många andra landsting gör inte det. De privata och de offentliga vårdcentralerna borde få samma ersättning för ST, och de privata vårdcentralerna borde få ersättning för sina faktiska kostnader. Då får de möjlighet att låta ST-tjänsten vara utbildning och inte produktion.


Fördelningen av vårdcentraler.