Enligt Fredrik von Wowern, klinikombud vid Akutcent­rum i Malmö, var det mest positiva med projektet, som genomfördes vecka 5–6, införandet av en medicinsk husjour som hade ansvaret för de inneliggande patienterna, och därmed kunde avlasta läkarna på akuten.
– Vi gjorde en enkät på kliniken och det var ett rungande ja till husjouren. Husjou­ren gick omkring på avdelningarna och tog hand om patienter som annars skulle ha fått vänta till morgonen på behandling, och skrev ut de patienter som inte behövde ligga på AVA. Det kan i sig ha accelererat flödet genom huset och fått ned vårdtiderna.

Att vårdtiderna skulle ha gått ned så mycket som de preliminära siffrorna antyder – 20 procent i Malmö och 25 procent i Lund – är personalen dock skeptisk till.
– Så stora vårdtidsreduktioner är anmärkningsvärda med tanke på att det tagit 10 år att komma ner kanske 15 procent. Så vi har ifrågasatt validiteten, och man har lovat att återkomma, säger Fredrik von Wowern.

Förutom att vårdtiderna blev kortare visar sjukhusets egen utvärdering även att väntetiderna på akutmottagningarna minskade. När det gäller modellen att låta en allmänläkare göra en första bedömning av akutpatienterna visar intervjuer med ett 40-tal personer i olika positioner att många anser att idén är bra, men att rollerna i praktiken var oklara och att modellen inte fungerade tillfredsställande. Man är positiv till att fler specialister sattes in i första linjen på akuten, men menade att ansvarsfördelningen behöver bli klarare när projektet upprepas.

Fredrik von Wowern ser positivt på att den nya sjukhus­chefen prioriterat frågan om att förbättra de akuta flödena och minska överbeläggningarna på SUS, även om han tror att hotet om åtgärder från Arbetsmiljöverket varit en bidragande faktor. Men han tror inte att projektet i sig räcker för att få bukt med problemen.
– Man försöker trolla med knäna. Jag tror att verkligheten är att vi har för få platser och behöver mer resurser. Får vi inte det måste vi förhålla oss till det, men jag tror inte att projektet löser problemen på sikt.