Det ska direkt sägas att årets nyordslista inte domineras av vårdrelaterade uttryck. Tvärtom innehåller årets lista i hög grad ord som har att göra med krig, kriser eller kriminalitet på olika vis.

– Nykomlingar som barntorped, drakdrönare och ankkurva är typiska för ett år som präglats av krig, kriminalitet och ett bistert ekonomiskt läge för både hushåll och företag. Att det fortsätter att bildas nya ord inom dessa fält visar att det är ämnen som vi fortsätter att diskutera, säger Anders Svensson, nyordsredaktör på Språktidningen, i ett pressmeddelande.

Listan görs i samarbete mellan Språkrådet och Språktidningen och omfattar i år 32 ord.

När Läkartidningen går igenom listan finns det iallafall tre ord som skulle kunna vara särskilt relevanta för läkare och andra i vården att ha koll på.

Vänskapsbänken är en utplacerad bänk som ska uppmuntra till samtal mellan människor, som ett led i att motverka psykisk ohälsa. Dessa bänkar har redan testats i många kommuner runt om i landet och idén kommer ursprungligen från Zimbabwe.

Om en patient börjar ta upp frågan om att operera sig för att hen vill looksmaxa kan det vara bra att veta att detta är ett nyord för strävan att optimera sitt ­utseende med hjälp av exempelvis kost, träning, hudvård och kirurgi.

Och om irritationen över krångliga journalsystem eller oklara målbeskrivningar blir för stor, kan det vara värt att fundera på om detta på något sätt har att göra med utvecklingen av mittokrati inom sjukvården. Det är ett begrepp som introducerats av Johan Alvehus och Gustaf Kastberg Weichselberger, forskare i offentlig förvaltning, och som beskriver en organisationsform där alltmer makt och resurser samlas i mitten, ovanför kärnverksamheten och nedanför högsta ledningen.