»Viktigt att ta samtalen med dem som inte håller med«

»Att anstränga sig för att skapa nyfikenhet, i stället för konflikt«

Hur för man ett samtal med personer som vars världsbild är en helt annan än den man själv har? En lösning kan vara att ta samtalen – just med dem som inte håller med en, eller som tror på udda saker, förklarar Jonathan Ilicki i sin krönika. (3 kommentar)

»Skulle vården bli bättre för att vi drar ner på den?«

»Försäkringskassan hävdar med emfas att det inte handlar om pengar«

Nedskärningar av anslag och personal sticker i ögonen vart man än vänder sig inom sjukvården. Det medför bättre omhändertagande av patienterna, påstår de ansvariga. Hans Olsson berättar om förskönande omskrivningar i sin krönika.(4 kommentar)

»Så mycket bättre när vi är blåslagna tillsammans«

»Tillvaron så mycket bättre när vi är blåslagna tillsammans«

I utbildningsläkarens ständiga cykel av »learning-by-doing«, liksom i kastandet kropp mot kropp inom kontaktsporten »roller derby«, är tillvaron så mycket bättre när folk kan vara blåslagna tillsammans. Underläkaren Katie Collmar förklarar i sin krönika.

Läkare på vårdcentral i två helt skilda världar

»Patientcentrering har fått en delvis annan innebörd på mitt nuvarande jobb«

Att byta arbetsplats från en vårdcentral i en av huvudstadens mest välmående stadsdelar till en vårdcentral i den socioekonomiskt utsatta förorten är en resa väl värd sitt pris i fråga om arbetslivserfarenhet, anser Magnus Isacson i sin krönika. (5 kommentar)

»Ascomtelefonen ringer igen – och jag ser att det är akuten«

»Då ringer ascomtelefonen igen – och jag ser att  det är akuten som söker«

Larm från akuten: orange-triagerad kramp. Patientens egen berättelse bekräftar att akutbehandling inte är aktuell men läkaren önskar att hon kunde göra mer. Karin Forsberg berätter i sin krönika.(2 kommentar)

»När rocket fuel inte hjälpte återstod bara ECT för patienten«

»Jag minns smaken av järn i munnen efteråt, och att jag kände mig som en fältskär«

När medicinkombinationen, av psykiatriker benämnd »rocket fuel«, inte hjälpte och endast elektrokonvulsiv terapi återstod för patienten, kände Agmall Sarwari, då läkarstudent, också metallsmaken i munnen. Han berättar i sin krönika.(1 kommentar)

»Ett förtroende kan urholkas när läkare beskyller varandra för felbehandlingar«

»Ett förtroende som lätt urholkas när läkare börjar beskylla varandra för felbehandlingar«

Tysta överenskommelser inom läkarkåren att aldrig kritisera en kollegas kliniska beslut kan bevara patienters förtroende för läkarna. Beskyllningar om felbehandlingar och inkompetens yrkesbröder och -systrar emellan kan ha motsatt effekt, skriver Jakob Ratz Endler i sin krönika. (4 kommentar)

»Det finns något kraftfullt i att lära av någon annan«

»Rent utvecklingsmässigt finns det något kraftfullt i att lära av någon annan«

Läkarstudenten och krönikören Jesper Strömbäck Eklund efterlyser läkarförebilder som delar med sig av sina erfarenheter kopplade till arbetet. (5 kommentar)

»Ett yrkesliv summeras vid sista mötet på palliativa avdelningen«

»I dunklet på den palliativa avdelningen summeras ett yrkesliv«

Läkarkollegor är inte immuna mot sjukdomar, de drabbas som andra, och när diagnosen är ett faktum uppkommer en speciell kontakt mellan läkaren läkaren och läkaren patienten. Nina Cavalli-Björkman berättar i sin krönika.(6 kommentar)

»Vem är jag att släcka hoppet och förklara det uppenbara«

»Vem är jag att släcka hoppet och förklara det uppenbara – att ingen bot finns?«

Ska jag skicka dessa tre människor ned i hopplösheten just i dag? skriver Cecilia Billkvist i sin krönika. Nej. »Om tio dagar har vi en mottagningstid«, hör hon sig själv säga, »… för PAD och konferensbeslut.« Tacksamma lämnar de avdelningen en stund senare.(5 kommentar)

»Studier och gamla kök – inte så olika«

»Men innerst inne vet jag att det är en fråga om tid«

Ibland är det lärorikt att begrunda tiden – en faktor med förmåga att påverka såväl gamla kök som randomiserade kontrollerade studier. Jonathan Ilicki rapporterar om kontemplationen i sin krönika.(3 kommentar)

»Ett barn som behövde och fick hjälp med kroppen, själen och tillvaron.«

»Ett barn som behövde och fick hjälp med kroppen, själen och tillvaron.«

En anteckning i kanten av en patientjournal blev orsak till grubbel ett halvsekel längre fram i tiden. Den dåtida patienten träffar läkaren av en slump i nutid och föreslår en diagnos. Göran Aurelius krönika berättar om en upplösning.(4 kommentar)

»Lyssnar avundsjukt på äldre kollegor som inte bara är sjukdomsexperter«

»Jag lyssnar avundsjukt på äldre kollegor som inte bara är sjukdomsexperter, utan också människoexperter.«

Svårt för en ljusgrön ST-läkare att koppla ihop förnuftsbromsen med »Diagnos­maskinen«, skriver Gustav Brattström i sin krönika. Därför lyssnar han avundsjukt på äldre kollegor som inte bara är sjukdomsexperter utan också människoexperter. (12 kommentar)

»Vårt sätt att hitta kunskap är varken perfekt, snabbt eller lättförklarligt«

»Vårt sätt att hitta kunskap är varken perfekt, snabbt eller lättförklarligt«

För svårt sjuka i covid-19 är situationen ofta livshotande. Som läkare vill man gärna göra något – snabbt. Frestande att övervärdera resultat från observationella studier, utan randomisering. Men det är bättre att hålla huvudet kallt och följa protokoll för forskning, skriver Jonathan Ilicki i sin krönika.

»Varför gick jag till skolan med hög feber så ofta?«

»Varför gick jag egentligen till skolan med hög feber så ofta?«

Krig och kristider genererar hjältar – ofta helt vanliga människor som gör någonting storslaget eller ovanligt, deras handlingar är nästan alltid förknippade med risktagande eller fara för den egna personen. I pandemisjukvården i dag finns det gott om tillfällen till sådana självuppoffringar, skriver Evelina Rosenqvist i en krönika.

»Nu är vi i rummet med en man som lider – och vi måste bestämma oss«

»Vi kan alla önska att vi inte hamnar här, men nu är vi i rummet med en man som lider …«

Flera läkare och två barn till patienten står vid sjuksängen på akutmottagningen i det lilla sjukhuset vid den stora sjön. Det som pågår är medicin som det så ofta framställs i tv-serierna, men som det så väldigt sällan blir i verkligheten. Jakob Ratz Endler berättar i sin krönika om fattandet av ett beslut.(3 kommentar)

»Laddar mentalt – jag har max sex minuter att göra ett intryck«

»Student in. Fotstatus, förhoppningsvis korrekt utfört. Knack-knack. Visselpipa. Student ut. Repeat.«

Som ansvarig för stationen »fotstatus« under medicinkursens OSCE-prov (»objective structured clinical examination«), i sällskap med en snäll patient som ställt upp för dagen, satt Sophia Rössner och såg ett axplock av en nära framtids svenska läkare passera i revy. Sina reflexioner kring upplevelsen meddelar hon i en krönika.(5 kommentar)

»Vi måste hjälpas åt och tänka som läkare, inte som specialister«

»Det känns helt rätt, vi måste hjälpas åt och tänka som läkare, inte som specialister.«

I pandemitider känns det rätt för specialister att bli läkare, kort och gott, och rycka in för att avlasta trötta kollegor. Så var det i rondrummet där teamet bestod av en infektionsläkare, en öron- näs- och halsspecialist, en onkolog och en klinisk forskare, berättar Nina Cavalli-Björkman i sin krönika.(2 kommentar)

»Vårt möte för 25 år sedan kom att spela en viktig roll även för hennes framtid«

»Vårt möte för 25 år sedan kom att spela en viktig roll även för hennes framtid«

Diplomet med en krokodil på hängde inramat på väggen i alla år, strax intill det stora promoveringsdiplomet. Utfärdaren av det förra dök upp plötsligt 25 år senare, nu som kollega. Tina Vilhelmsson berättar i sin krönika om ett oväntat möte.(3 kommentar)

»Ytlig kunskap som i bästa fall blir brus, och i värsta fall vilseledande«

»Ytlig kunskap som i bästa fall blir brus, och i värsta fall vilseledande«

Det gäller att förstå skillnaden mellan korrelation och kausalitet när man rapporterar om nya rön inom medicinen. Annars riskerar man att sprida ytlig kunskap, skriver Jonathan Ilicki i sin krönika.(1 kommentar)

1 2 3 13