»Raymond är van vid att omvärlden inte når upp till hans nivå – och är överseende«

»Raymond är nästan alltid glad. Han är redo att visa mig sina tabeller och grafer när jag kliver in i undersökningsrummet.«

Nina Cavalli-Björkman träffar en patient som aldrig någonsin har sökt läkare. En person med exceptionellt hög IQ, men som under sjukskrivningen vill veta »när man ska äta lunch« nu när arbetskollegorna inte knackar på dörren. (4 kommentarer)

Om att få komma en helt främmande människa nära

»… ett liv som krävt en hårdhet som för en modern laktosintolerant storstadsbo är svår att föreställa sig.«

Först var hon »Hyponatremi f-38«, men sedan börjar hon berätta för Jakob Ratz Endler om sitt liv. Och det är inget småprat om väder, utan om väsentliga ting. (5 kommentarer)

»Om hon vill bli doktor när hon är vuxen så ska jag lära henne allt jag kan«

»Mamma, när jag blir stor ska jag bli doktor och jobba på din avdelning«

Det började med att mikroskopera cornflakes och hårstrån, och så småningom blev det läkarexamen. Som tredje generationens läkare i sin familj undrar Linda Willén i sin krönika över fjärde generationens yrkesval. (1 kommentar)

»Alla ska ha rätt till doktorn – även de som inte vill komma«

»Jag lägger alldeles för mycket krut på henne – kanske får jag henne ur den där rullstolen«

»Det är en klassisk fälla för doktorn att engagera sig för mycket i en patient. För det första för att det kan uppstå en undanträngningseffekt. Vi har bara ett visst antal timmar i veckan åt våra patienter och det jag lägger på en patient, det tar jag ifrån en annan«, skriver distriktsläkaren Henrik Nyström. (3 kommentarer)

»En osynlig kostnad som samhället bär«

»En osynlig kostnad som vårt samhälle bär«

»Löpsedelsrubriken fångar min uppmärksamhet. Tankarna rusar till patienter som jag skickat hem från akuten och pulsen stiger. Kan det ha varit ett sjukhus där jag arbetat? Kan en kollega ha varit inblandad?« Jonatan Ilicki funderar i sin krönika över hur media påverkar vården. (2 kommentarer)

»Jag är försiktig med att använda orden ’jag förstår’ när patienten berättar«

»… försiktig med att använda mig av orden ’jag förstår’ när patienten berättar sin historia«

»Jag kände så väl igen mig i hennes beteende. Jag har själv varit där. År 2018 miste vi vår förstfödda, en dotter. Hon blev bara 23 dagar gammal.« ST-läkare Frida Losell berättar i sin krönika om ett speciellt patientmöte. (3 kommentarer)

»Hur gör man ett liv värt att leva?«

»Hur gör man ett liv värt att leva?«

Läkarstudenten Felix Rosén funderar i sin krönika över vad han kan göra för patienten som är nästan 100 år och nu vill dö. »Lyckades vi göra ett liv mer värt att leva? Jag vet inte. Men jag är stolt över att verka i en bransch där vi försöker.« (5 kommentarer)

»Vi människor är svåra att förstå«

»Vi människor är svåra att förstå«

»Under min farmors begravning 1946 på Vikbolandet i Östra Ny kyrka visade jag via tårar, miner och beteende hur jag kände mig.« Olle Hellström berättar i sin krönika en historia från sin barndom, apropå hur svåra människor kan vara att förstå.

»Utan kliniskt arbete så är vi ingenting«

»Hurra för alla kollegor som har mottagning, går rond, går jour, dikterar, skoperar, opererar …  och gör det om och om igen.«

Nina Cavalli-Björkman har vunnit ett pris för läkare »som tar hand om sina patienter med empati och passion«. Hon är förbluffad och överraskad över att det finns utmärkelser för vanliga kliniskt verksamma läkare. (10 kommentarer)

Grönkålsileus – vegetarianismens mörka baksida

»Han berättar om glasspinneileus, sparrisileus och en hel del andra fynd. Nej, grönkålsileus har han inte hört talas om.«

Martin Schalling lagar en frisk och nytänkande pastasås på grönkål, men tvingas åka till akuten – och det hela resulterar i en helt ny diagnos för den medicinska litteraturen. (3 kommentarer)

»På covidavdelningen repeteras hela min AT på en vecka«

»Alla är nya. En del har rådjursblick, andra har hunnit  jobba ett litet tag och landat.«

»Också onkologen har denna andra våg fått ett beting med pass att fylla och jag har anmält mig frivillig.« Linda Willén skriver om en ny erfarenhet – en arbetsvecka på covidavdelning. (2 kommentarer)

»Vi som inte har digitaliseringen som modersmål kämpar«

»Vi som inte har digitaliseringen som modersmål kämpar på«

Ibland känns digitaliseringen som ett knackigt andraspråk för oss som inte växte upp med det. Men att lära sig ett nytt språk har också sina tjusningar, skriver Ylva Trolle Lagerros. (1 kommentar)

»Hoppas att 2021 blir ett mer lyckosamt år«

»Hoppas att 2021 blir ett mer lyckosamt år«

Nyårsafton 2019. Enligt spansk tradition, för att få tur kommande år, tuggar vi snabbt och koncentrerat i oss tolv vindruvor. En för varje klockslag. Sedan skålar vi in det nya året. 2020 kommer bli ett bra år, säger vi. Verkligheten blev en helt annan, konstaterar läkaren Karin Palmér i en krönika. (1 kommentar)

»Mitt liv har varit fyllt av epidemier«

»Mitt liv har varit fyllt av epidemier«

»Jag har levt ett läkarliv bakom munskydd så det bekommer mig inte. Och visir känner jag väl från motorcykelåkning.« Poul C Kongstad konstaterar att hans liv har innehållit många epidemier. (1 kommentar)

»Kärlek och sorg och desperation på ett A4-papper«

»Kärlek och sorg och desperation på ett A4-papper«

Ett brev från hustrun till en patient, i rummet dit hon inte får följa med på grund av pandemi-restriktioner, berättar varför patienten är unik, omöjlig att mista – och måste få bästa hjälp till varje pris. Nina Cavalli-Björkman berättar i sin krönika. (2 kommentarer)

»Viktigt att ta samtalen med dem som inte håller med«

»Att anstränga sig för att skapa nyfikenhet, i stället för konflikt«

Hur för man ett samtal med personer som vars världsbild är en helt annan än den man själv har? En lösning kan vara att ta samtalen – just med dem som inte håller med en, eller som tror på udda saker, förklarar Jonathan Ilicki i sin krönika. (3 kommentarer)

»Skulle vården bli bättre för att vi drar ner på den?«

»Försäkringskassan hävdar med emfas att det inte handlar om pengar«

Nedskärningar av anslag och personal sticker i ögonen vart man än vänder sig inom sjukvården. Det medför bättre omhändertagande av patienterna, påstår de ansvariga. Hans Olsson berättar om förskönande omskrivningar i sin krönika. (4 kommentarer)

»Så mycket bättre när vi är blåslagna tillsammans«

»Tillvaron så mycket bättre när vi är blåslagna tillsammans«

I utbildningsläkarens ständiga cykel av »learning-by-doing«, liksom i kastandet kropp mot kropp inom kontaktsporten »roller derby«, är tillvaron så mycket bättre när folk kan vara blåslagna tillsammans. Underläkaren Katie Collmar förklarar i sin krönika.

Läkare på vårdcentral i två helt skilda världar

»Patientcentrering har fått en delvis annan innebörd på mitt nuvarande jobb«

Att byta arbetsplats från en vårdcentral i en av huvudstadens mest välmående stadsdelar till en vårdcentral i den socioekonomiskt utsatta förorten är en resa väl värd sitt pris i fråga om arbetslivserfarenhet, anser Magnus Isacson i sin krönika. (5 kommentarer)

»Ascomtelefonen ringer igen – och jag ser att det är akuten«

»Då ringer ascomtelefonen igen – och jag ser att  det är akuten som söker«

Larm från akuten: orange-triagerad kramp. Patientens egen berättelse bekräftar att akutbehandling inte är aktuell men läkaren önskar att hon kunde göra mer. Karin Forsberg berätter i sin krönika. (2 kommentarer)

1 2 3 13