»Jag har arbetat i flera engelsktalande länder tidigare, hur svårt kan det vara?«

»Jag har arbetat i flera engelsktalande länder tidigare, så hur svårt kan det vara? Väldigt, visar det sig.«

Ebba Lindqvist har återhämtat sig från en lång tids sjukdom och åker till Skottland för att jobba. Men vardagen blir mer utmanande än hon hade väntat sig.

»Septisk chock kom att bli sinnebilden för ett misslyckande«

»Septisk chock kom att bli sinnebilden för ett misslyckande«

Tina Vilhelmsson reflekterar i sin krönika över perspektivet på lärande. Hon vill ge bort sina dyrköpta erfarenheter till yngre kollegor, men inser att det inte är så enkelt. (2 kommentarer)

»Om förlossningar är intimt så är det nog ingenting mot hur det kan vara i livets slut«

»Om man tycker att det  är intimt med förlossningar så är det nog ingenting mot hur det kan kännas i livets slut«

Nina Cavalli-Björkman berättar i sin krönika om sin patients sista halvtimme i livet: »En man sitter och viskar kärleksförklaringar, återberättar minnen, känslomässiga upplevelser. Vi måste vara på salen för att hjälpa Martin, och ändå känns det som ett fasansfullt intrång.« (7 kommentarer)

»På frågan om han hade tankar på att ta sitt liv rörde han munnen, men något svar kom inte«

»På frågan om han hade tankar på att ta sitt liv rörde han munnen, men något svar kom inte«

»Jag förstår inte nollvisionen när det gäller självmord. För mig ter den sig som förljugen, eftersom den aldrig går att uppnå.« Lars Sjöstrand skriver i sin krönika om att rädslan för att patienter ska begå självmord ofta legitimerar ett omfattande och kontraproduktivt bruk av tvång i vården. (7 kommentarer)

»I går blev jag invandrare, men i dag är jag din läkare«

»I går blev jag invandrare, men i dag är jag din läkare«

För att döma mig borde du åtminstone veta något mer än dina fördomar mot mig, tycker du inte? Jag vet att vi nog är mer lika varandra än du tror. Så skriver läkaren Hawar Moradi i sin krönika apropå att inte bli bemött som läkare, utan som invandrare. (9 kommentarer)

»Arbete som innebär att sortera ut nålarna ur höstacken«

»Min arbetsbeskrivning har blivit att sortera ut nålarna ur höstacken«

Distriktsläkaren Henrik Nyströms jobb handlar mycket om rutinarbete, att vara »försäljare av lugnande besked«, men samtidigt att hitta den där nålen i höstacken. »Det utmanande i jobbet är inte fulminant patologi utan att hitta sjukdomarna i tidigt skede, eller till och med förebygga krämporna innan de bryter ut«, skriver han. (2 kommentarer)

»Jag är van att ha mottagning i moll, och helt plötsligt var det inte så längre.«

»Jag är van att ha mottagning i moll, och helt plötsligt var det inte så längre. Glädjetårar och tacksamhet.«

Onkologer fördelar sig längs en linje: de med önskan att bota brukar arbeta med lymfom, testikelcancer och papillär tyreoideacancer, medan palliativt fokuserade kollegor tar sig an patientgrupper med sämre prognos, skriver Nina Cavalli-Björkman. Själv befinner hon sig på den palliativa planhalvan. (2 kommentarer)

»Var hittar jag facit?«

»Var hittar jag facit?«

»10 år efter examen är jag inte lika ung, men känner mig lika dum. Var hittar jag facit? Läroböcker som är föråldrade när de trycks? Riktlinjer som uppdateras för sällan? Studier och översikter med all möjliga bias?« Jonathan Ilicki funderar i sin krönika över om det egentligen finns något medicinskt facit? (3 kommentarer)

Var går gräns mellan valfrihet och rasism?

Var ligger gränsen mellan valfrihet och rasism?

ST-läkaren David Ojalvo möter en patient som hade »hoppats att få träffa en svensk läkare«, för vad skulle hända om han inte förstod honom? I sin krönika resonerar han kring vad det ligger för motiv bakom att vissa patienter hellre riskerar att bli allvarligt sjuka än att låta sig undersökas av en »icke-svensk« läkare. (3 kommentarer)

»De få kronor som blir över vill K inte lägga på fotvård utan på cigaretter«

»… de få kronor som blir över vill K inte lägga på fotvård utan på cigaretter«

Hans Olsson är bekymrad för sin patient med diabetes typ 2. Patienten behöver fotvård, men vill hellre lägga sina sista slantar på cigaretter. Och regionen kan inte heller ställa upp då subventionerad fotvård endast gäller de med diabetes typ 1. (8 kommentarer)

»Det är aldrig någon som ringer om en patientgrupp som gott kan vänta«

»… det är aldrig någon som ringer om en patientgrupp som gott kan vänta längre!«

Att administrera standardiserade vårdförlopp kräver värdefull läkartid och kloka snabba beslut om vad som ska prioriteras respektive prioriteras bort. Om ansträngningarna att hantera den aldrig sinande strömmen av krav berättar Per Hintze i sin krönika. (3 kommentarer)

»Läkar-mamma är lättad, och tacksam. Jag klarade det!«

»Läkar-mamma är lättad, och ödmjukt tacksam. Jag klarade det!«

»Vad gör läkaryrket med oss som människor?«, skriver Nina Cavalli-Björkman, som är glad över att hon har klarat att finnas för sin dotter så länge att hon får se henne flytta hemifrån. Men är det normalt att vara fullt frisk, 50 år och hoppas på att få leva tre år till så att båda barnen hinner bli myndiga? undrar hon. (5 kommentarer)

»Oinformerade patienter blir mer otrygga och tar därmed längre tid«

»Oinformerade patienter blir mer otrygga och tar därmed längre tid«

Magnus Isacson träffar en patient som upplevt en tendens till att vårdpersonalen hemlighåller information. Detta lät inte så bra tyckte han och frågade runt bland vänner utanför vården om de hade samma erfarenhet. (3 kommentarer)

»Hur lär man sig att vara doktor?«

»Hur lär man sig att vara doktor?«

Cecilia Billkvist håller som studierektor för AT-läkare i en veckas introduktion av underläkarkunskap. Men när hon tog över jobbet letade hon förgäves i schemat efter något mer än schemarutiner, nya journalsystem, HLR och »kraschkurser«. »Vad det innebär att vara doktor«, var något hon saknade i introduktionen. (5 kommentarer)

»Må vaccinet föra oss tillbaka till värdiga och humana avslut«

»Må vaccinet föra oss tillbaka till värdiga och humana avslut«

Det har varit ensamt att vara patient under året som gått, konstaterar Una Kjällquist i sin krönika. »Inom den onkologiska vården har den etiska stressen och sorgen över att anhöriga är utestängde varit den utan tvekan mest plågsamma känslan under året«, skriver hon.

»Han har länge sett fram emot att komma härifrån och köpa sig en iskall cola«

»Han har länge sett fram emot att komma härifrån och köpa sig en iskall cola«

»Jag passar på att sända mitt framtida jag en tanke om att åter försöka se situationer från mitt oerfarna men observanta kandidat-öga«, skriver läkarstudent Amna Syed, som gör VFU på en infektionsklinik. (2 kommentarer)

»Raymond är van vid att omvärlden inte når upp till hans nivå – och är överseende«

»Raymond är nästan alltid glad. Han är redo att visa mig sina tabeller och grafer när jag kliver in i undersökningsrummet.«

Nina Cavalli-Björkman träffar en patient som aldrig någonsin har sökt läkare. En person med exceptionellt hög IQ, men som under sjukskrivningen vill veta »när man ska äta lunch« nu när arbetskollegorna inte knackar på dörren. (5 kommentarer)

Om att få komma en helt främmande människa nära

»… ett liv som krävt en hårdhet som för en modern laktosintolerant storstadsbo är svår att föreställa sig.«

Först var hon »Hyponatremi f-38«, men sedan börjar hon berätta för Jakob Ratz Endler om sitt liv. Och det är inget småprat om väder, utan om väsentliga ting. (5 kommentarer)

»Om hon vill bli doktor när hon är vuxen så ska jag lära henne allt jag kan«

»Mamma, när jag blir stor ska jag bli doktor och jobba på din avdelning«

Det började med att mikroskopera cornflakes och hårstrån, och så småningom blev det läkarexamen. Som tredje generationens läkare i sin familj undrar Linda Willén i sin krönika över fjärde generationens yrkesval. (1 kommentar)

»Alla ska ha rätt till doktorn – även de som inte vill komma«

»Jag lägger alldeles för mycket krut på henne – kanske får jag henne ur den där rullstolen«

»Det är en klassisk fälla för doktorn att engagera sig för mycket i en patient. För det första för att det kan uppstå en undanträngningseffekt. Vi har bara ett visst antal timmar i veckan åt våra patienter och det jag lägger på en patient, det tar jag ifrån en annan«, skriver distriktsläkaren Henrik Nyström. (3 kommentarer)

1 2 3 14