Jag träffar farbror B på avdelningen. Farbror B är yr. Har ramlat. Det visar sig att farbror B har 25 läkemedel på sin lista. 4 blodtrycksmediciner och 1 vätskedrivande. Han blev väldigt kissnödig då, så han fick en tablett mot trängningarna. Och så salttabletterna för blodsalterna han tappar av vätskedrivande (de är totalt 6+4 piller om dagen). Och så vitamin B12 och folsyra, för de har han alltid haft, i förebyggande syfte. Folsyradosen är 20 gånger dagsbehovet för gentlemän i farbror B’s ålder (det kan öka risken för cancer, men det visste man inte 1992 när han fick tabletten, och det är klart, farbror B är gammal).

Farbror B har också blodfettssänkande, för att han hade en hjärtinfarkt för 10 år sedan (men för den plackstabiliserande effekten kan det räcka med 3 månaders behandling för farbröder som B). Han får lite ont i musklerna av den – något som är vanligt bland årgångar som B. Mot det har han fått kortison, för det kanske kan vara polymyalgia reumatika också. Och på grund av hjärtinfarkten har han också två blodförtunnande, det stod så i riktlinjerna då. Och så något som skyddar magslemhinnan när man står på blodförtunnande och kortison, så att den inte börjar blöda. Fast blodvärdet har varit lågt ändå, så han har fått järntabletter. Han får lite ont i magen av dem, men farbröder som B är noga med att ta alla tabletter enligt doktorernas order. Tabletterna hette något annat sist han hämtade ut dem också, så det är bäst att ta två för säkerhets skull.

På grund av blodsalterna (och faktiskt också på grund av tabletten mot trängningarna) har han blivit lite förvirrad, farbror B. Letat efter taxen Tudor som gick bort för fyra år sedan. Han har fått antibiotika för urinvägsinfektion, för det måste det vara. Och så har magen hamnat i olag. Mer antibiotika. Som farbror B fått av en snäll doktor som inte vetat att farbror B tar järntabletterna samtidigt och därför inte kan tillgodogöra sig bakteriedödaren. Förvirrad ja, lugnande tablett, så att farbror B kan få sova. Han såg fler taxar av den – och när han skulle fånga en av dem så ramlade han. Farbror B hamnar på lasarettet. Han har ingen medicinlista med sig. Och eftersom farbror B bara ser taxar kan han inte tala om vilka tabletter han tar så farbror B får inga alls. Två dagar senare kan farbror B redogöra för alla tabletter i minutiös ordning. Men han får bara fyra med sig hem.