M blir orolig då jag frågar. Hon säger att hon är svimfärdig och behöver gå ut. Hon reser på sig och sjuksköterskan följer henne ut ur rummet. Kvar sitter jag med M:s mamma. Hon är över 80 år gammal men pigg för sin ålder. Hon förklarar.

De nya grannarna bjuder på billigt vin. Ofta bjuds M till deras lägenhet men ibland knackar de på hos M och kliver in. M vill inte riktigt umgås med de nya grannarna men hon kan inte säga nej. I huvudet har hon en manlig röst som stöttar henne. Av mamma får jag höra att det är en av männen som utnyttjat henne. Han tog hennes pengar och utvalda mediciner och utnyttjade henne även sexuellt. Nu har hon honom i huvudet. Han kommenterar och uppmuntrar. Hon tycker om rösten. Den ger henne stöd. Hon är uppåt 50 år gammal och har schizofreni.

M är snäll och kan inte säga nej vare sig till telefonförsäljare, mindre nogräknade män eller grannar. Mamma säger att grannarna har rotat i hennes handväska och länsat plånboken på pengar. Det var för några veckor sedan då de ville vara i hennes lägenhet och dricka vin. M har inga bevis men pengarna försvann efter deras besök.

Nästan varje morgon knackar en annan man på dörren. Han vill komma in och dricka kaffe. Om han vill något mer får vara osagt. M har med vår hjälp försökt att få honom sluta komma. Vi satte upp en lapp på dörren där det stod att han skulle bli polisanmäld om han fortsatte komma. Det hjälpte några veckor. Sedan försvann lappen och mannen återkom.

Mamma tittar uppgivet på mig. Hon säger att hon inte orkar mer, att hon börjar bli gammal. Om inte hon skjutsar M till daglig verksamhet (som M uppskattar och tycker om) kommer M aldrig dit. Och det har blivit dåligt med det nu eftersom mamma varit sjuk en tid. M kan inte åka buss då hon upplever att alla tittar på henne och är hotfulla. I stället blir hon kvar i hemmet och så ringer grannarna på och »bjuder« på vin. Mamma säger att hennes dotter behöver bo på en gruppbostad där någon kan se till henne och hindra att hon blir utnyttjad.

M och sjuksyster kommer in igen efter en stund. Hon är mer lugn och känner sig bättre. Jag frågar henne om grannarna och mannen som kommer på morgonen och hur hon ser på att flytta till ett gruppboende. Denna gång blir hon inte svimfärdig. Hon tänker lite och säger att hon tidigare bott på gruppbostad men att den av någon anledning stängde så att hon var tvungen att flytta därifrån. M kan tänka sig att återigen flytta till gruppbostad om någon går att få. Rösten i huvudet, mannen som utnyttjat henne, vill hon däremot inte bli av med. Den är hennes sällskap och uppmuntran.

Många av våra svårt psykiskt funktionshindrade individer blir utnyttjade. Det kan handla om att mindre nogräknade individer »lånar« pengar av individen i slutet av månaden då sjukbidraget kommit. Påpassligt »besöker« man dem just då. Det kan handla om att man vill åt deras mediciner eller utnyttja dem sexuellt. Dessa mindre nogräknade individer anses vara friska medborgare i vårt samhälle. Medan vi på psykosvårdsmottagningen får ta hand om patienterna som är utnyttjade av dessa »friska medborgare«. Man blir uppgiven. Något är uppenbarligen allvarligt fel i vårt samhälle. Vi rår inte på denna problematik men vi försöker i alla fall hjälpa M att få tag på en plats på ett gruppboende.