Denna webbplats vänder sig till läkare

Om att bemöta sorg

Om att bemöta sorg

Vi är så många därute som bär på svåra förluster. Det sista vi behöver är att lida i det tysta, skriver Frida Losell, som två gånger har varit med om en outhärdlig sorg. (1 kommentar)

Minnen från en sommar som underläkare på Vasa sjukhus

Minnen från en sommar som underläkare på Vasa sjukhus

Som pensionär kan man stanna upp och titta åt andra hållet. Vad har man varit med om under denna tid? För min del blev det 42 år som läkare. Och allting annat, givetvis, skriver Ingmar Fagerlund, som här berättar om en sommar på Vasa sjukhus i Göteborg på 1970-talet. (10 kommentarer)

Mörk dansk historia på Sprogø skildras i ny prisbelönt film

Mörk historia på Sprogø skildras i ny dansk film

Mellan åren 1923 och 1961 låg en anstalt för kvinnor som ansågs »lösaktiga« och »sinnes­svaga« på den lilla danska ön Sprogø. Många av kvinnorna tvångssteriliserades, vilket skildras i den danska filmen »De ostyriga«, som belönades som bästa nordiska film på Göteborgs filmfestival i våras. 

Dokumentär om 1923 års medicinpris

Medicinpriset som dokumentär

Historien bakom 1923 års Nobelpris i fysiologi eller medicin, »För upptäckten av insulin«, erbjuder såväl intressant information som lärdom, skriver Lars Rydén och Jan Lindsten.

Att leva bland sina patienter

Att leva bland sina patienter

Den kanadensiska allmänläkaren Gretchen Roedde har bott och jobbat nästan hela sitt yrkesliv bland lokalbefolkning, där hon i princip varit tillgänglig dygnet runt. Anders Jeppsson har arbetat med henne och har läst två böcker som hon har skrivit. 

Mark Rothko ville uttrycka extas och tragedi i sitt måleri

»Jag är bara intresserad av att uttrycka grundläggande mänskliga känslor – tragedi, extas, fördömelse.«

Konstnären Mark Rothko målade stora abstrakta tavlor i ett spektrum av färger, ljus och mörker, präglade av hans egen inre oro och flera  depressioner. Lars Sjöstrand skriver om Rothkos liv, konst och missbruk. (2 kommentarer)

Samtida betraktelse

En samtida betraktelse

Är det bara jag som saknar ord med »sam«- i. Vart har alla de orden tagit vägen?, undrar Bertil Hagström, som har skrivit en betraktelse över orden. (2 kommentarer)

Poliofall från år 1953 – med tur i oturen

Ett poliofall – med tur i oturen

Planen var att han skulle börja skolan till hösten. Året var 1953 och platsen Svartsjölandet, ön tillhörande Ekerö utanför Stockholm, där föräldrarna arbetade. Där fanns många personer, inklusive ungdomar, men det som hände drabbade bara Per. Framställningen bygger på hans minnen och sjukjournaler som förvaras på Regionarkivet, Stockholm.

Polio, Sven Gard och den experimentella virologins utveckling

Polio, Sven Gard och den experimentella virologins utveckling i Sverige

Världshälsoorganisationen (WHO) förklarade 1977 Sverige fritt från poliovirus. Erik Lycke och Erling Norrby belyser här det svenska poliovaccinets betydelse för utrotningen av polio i Sverige och berättar om sin lärare och mentor Sven Gard, vaccinets skapare. (1 kommentar)

Charles Bonnets syndrom – bilder från en hjärna

Charles Bonnets syndrom – bilder från en hjärna

För en tid sedan drabbades Ingar Ribbe Bruce av plötsligt synbortfall på höger öga. Synen ersattes av bilder och det kunde snart konstateras att det rörde sig om Charles Bonnets syndrom. (1 kommentar)

Patienten i centrum i Roms medicinmuseum

Patienten i centrum i Roms medicinhistoriska museum

Museo di Storia della Medi-cina grundades 1938 och har sedan 1954 befunnit sig i samma lokaler inom Roms universitet, sedan 1600-talets mitt kallat »La Sapienza«.

Grapefrukt och läkemedel – en olycklig »kombo«?

Grapefrukt och läkemedel – är det en olycklig kombination?

Läkemedel och citrusfrukter, hur fungerar de egentligen ihop? Och kan man individualisera råden till patienter som är särskilt förtjusta i grapefrukt? Leif Gothefors djupdyker bland citrusfruker och deras eventuella interaktion med läkemedel. (1 kommentar)

Skyddshemmet på Stenfors gård för »vanartiga« pojkar

Skyddshemmet på Stenfors gård uppfostrade »vanartiga« pojkar

Stenfors skyddshem var på 1920- och 30-talen en möjlighet för pojkar att få lämna ett kriminellt beteende och en bristfällig hemmiljö och få en både teoretisk och praktisk utbildning. Hans K:son Blomquist berättar om skyddshemmet och hur man där var tidigt ute med att ändra rekommendationerna gällande barnaga.

Alkemiskt museum med stort kulturarv i spanska Córdoba

Alkemiskt museum med kulturarv i spanska Córdoba

I Córdoba, som på 800-talet var centrum i Andalusien och dessutom Europas största stad, öppnades för ett par år sedan Al-Iksir, ett alkemiskt museum. Syftet är att skildra en del av den alkemiska verksamhet som bedrevs under stadens guld­ålder. Anders Jeppsson har besökt muséet.

Läkarens viktiga roll vid sjukersättning mellan 1901 och 1937

Så fick läkaren en viktig roll vid sjukersättning

Bedömning av varaktig oförmåga till arbete kom att vara av-görande för majoriteten av de beviljade förtidspensionerna under den allmänna pensionens första dryga 20 år. Till en början krävdes inte läkarintyg för att ansöka om förtidspension. Förslag om krav på läkarintyg framkom dock vid flera tillfällen – men läkarkåren var inte odelat positiv till den ökade arbetsbördan med intyg. (1 kommentar)

Vådan av att kurera sig själv – och få en allergisk reaktion

»Gränsen för egenvård går nog där någonstans«

Ingmar Fagerlund har en »minivårdcentral« hemma i huset där han tar emot en patient. I samma veva försöker han egenkurera sig själv med följden att han får en allergisk reaktion. Patienten får vänta och frun får rycka ut.

Läkarroll i förändring

Läkarrollen i en föränderlig tid

Läkarrollen är inte huggen i sten. Den har förändrats över tid, och den kommer att fortsätta förändras. Men mitt i denna föränderlighet finns ändå en kontinuitet som gör att vi fortfarande kan känna igen oss i den hippokratiska läkareden. Emmanuel Bäckryd resonerar kring läkarrollen i går, i dag och i morgon.

Doktor Pozzi – dandy och läkare i röd rock

Läkaren i den röda rocken

Och genom denna era skred en läkare, dr Samuel Pozzi, mannen i den röda rocken. I verkligheten lika självsäker som på John Singer Sargents porträtt. Där stod han, närmat som en fyrbåk av soliditet i en sönderfallande värld av sprättar och esteter, av goddagspiltar och posörer. Där stod han som medicinens finaste föredöme, obefläckad av skandaler och duellernas blod. 

Kollegiala minnesord med lång tradition hos Göteborgsläkare

Kollegiala minnesord med lång tradition i Göteborg

Det finns en lång tradition av att teckna läkares levnadshistorier, och minnestecknandets utformning har ändrats över tid. I Göteborg lever traditionen vidare, och nu har den fjärde volymen med minnesord över Göteborgsläkare kommit ut.

»En doktor som åker tåg?!«

På räls mot radiologkonferensen

Hur gör man när kursen man vill gå ges långt bort, kanske i ett annat land, och flyget på grund av miljöpåverkan inte känns som ett alternativ? Radiologen Boel Adler, specialist sedan två år, ville gå en kurs inom interventionell radiologi och fick godkänt av arbetsgivaren att ta tåget till Amsterdam. Här är hennes reseberättelse från tåget Falun–Amsterdam. (5 kommentarer)

1 2 3 52