»Laddar mentalt – jag har max sex minuter att göra ett intryck«

»Student in. Fotstatus, förhoppningsvis korrekt utfört. Knack-knack. Visselpipa. Student ut. Repeat.«

Som ansvarig för stationen »fotstatus« under medicinkursens OSCE-prov (»objective structured clinical examination«), i sällskap med en snäll patient som ställt upp för dagen, satt Sophia Rössner och såg ett axplock av en nära framtids svenska läkare passera i revy. Sina reflexioner kring upplevelsen meddelar hon i en krönika.

Kirurgen i Paris som gav namn åt »vikingasjukan«

Kirurgen i revolutionens Paris gav namn åt »vikingasjukan«

Den franska kirurgen Guillaume Dupuytrens liv var kantat av revolution, krig och medicinska utmaningar. Han levde för sitt kall, var uppskattad och beundrad – och gav namn åt »vikinga-sjukan«, i dag känd som Dupuytrens kontraktur. 

»Vi måste hjälpas åt och tänka som läkare, inte som specialister«

»Det känns helt rätt, vi måste hjälpas åt och tänka som läkare, inte som specialister.«

I pandemitider känns det rätt för specialister att bli läkare, kort och gott, och rycka in för att avlasta trötta kollegor. Så var det i rondrummet där teamet bestod av en infektionsläkare, en öron- näs- och halsspecialist, en onkolog och en klinisk forskare, berättar Nina Cavalli-Björkman i sin krönika.(2 kommentar)

Karantän betyder fyrtio dagars väntan

Karantän – fyrtio dagars väntan

Karantän. I dag lär de flesta känna till vad begreppet innebär. Men varifrån kommer ordet? Vad betyder det? Karin Lodin, läkare och PhD, Karolinska institutet, har undersökt historien.(1 kommentar)

»Vårt möte för 25 år sedan kom att spela en viktig roll även för hennes framtid«

»Vårt möte för 25 år sedan kom att spela en viktig roll även för hennes framtid«

Diplomet med en krokodil på hängde inramat på väggen i alla år, strax intill det stora promoveringsdiplomet. Utfärdaren av det förra dök upp plötsligt 25 år senare, nu som kollega. Tina Vilhelmsson berättar i sin krönika om ett oväntat möte.(3 kommentar)

Ska spridningen sjunka snart?

Ska spridningen sjunka snart?

Sjukdomen som smittat supermånga samhällsmedborgare stressade specialtjänstgörande ST-läkaren, som skriver: Ska spridningen sjunka snart?(3 kommentar)

Min akuta resa inom franska sjukvården

Min akuta resa inom fransk sjukvård

Min man gick ut för att söka läkare. Jag lyckades under tiden ringa 112 och förklara min situation. Jag fick höra »ne quitter pas« … Klara Sternik, pensionerad läkare, berättar om när hon hamnade på sjukhus i de franska alperna.

Sankta Corona – om ett ­aktuellt helgon

Sankta Corona – om ett dags­aktuellt helgon

Ett skrin bland katedralens reliker i tyska Aachen har, enligt nyhetsbyrån Reuters, nyligen plockats fram för att förevisas i sommar – om nu inte restriktioner för folksamlingar på grund av covid-19 lägger hinder i vägen. I skrinet finns kvar-levor som påstås tillhöra Sankta Corona, möjligt skyddshelgon även för smittsamma sjukdomar. Om man väljer att tro på dem som påstår det.

Svensk klassiker om psykosomatiska barn

Svensk klassiker om psykosomatiska barn

En klassisk bok om barn och psykosomatik har givits ut i sin tredje upplaga. Skriven av 10 kunniga yrkespersoner inbjuder den till långsam och eftertänksam läsning för läkare, sjuksköterskor, psykologer, socionomer och andra som arbetar med barn och ungdomar, anser Läkartidningens recensent.

»Ytlig kunskap som i bästa fall blir brus, och i värsta fall vilseledande«

»Ytlig kunskap som i bästa fall blir brus, och i värsta fall vilseledande«

Det gäller att förstå skillnaden mellan korrelation och kausalitet när man rapporterar om nya rön inom medicinen. Annars riskerar man att sprida ytlig kunskap, skriver Jonathan Ilicki i sin krönika.(1 kommentar)

»På samma sätt som studiepopulationer kan skilja sig, gör även länder det.«

»På samma sätt som studiepopulationer kan skilja sig, gör även länder det.«

Interventioner kan ha biverkningar och konsekvenser som man ännu inte har upptäckt. Det gäller såväl icke-kontrollerade studier om nya läkemedel som expertbeslut under en pandemi med ett nytt okänt virus, typ covid-19. Det gäller att inte låta sig lockas av förhastade åtgärders eventuella effekt, skriver Jonathan Ilicki i sin krönika.(2 kommentar)

»Stödet för ‘our NHS’ har vuxit enormt under de senaste veckorna.«

»Stödet för ’our NHS’ har vuxit enormt under de senaste veckorna.«

Londonborna står i sina öppna fönster och applåderar landets alla sjukvårdsarbetare. Ekot av klappande händer mellan husen vittnar om en plötslig insikt om hur livsviktigt det kan vara att ta hand om människor i akut behov av vård och omsorg, skriver Kjell Tullus i sin krönika.

»Med en säker uppkoppling kan jag ha telefonkontakt med patienter, läsa journal, vara med på läkarmöten.«

»Med en säker uppkoppling kan jag ha telefonkontakt med patienter, läsa journal, vara med på läkarmöten.«

Paret hann just med sista färjan till Danmark innan landet bommade igen gränsen som skyddsåtgärd mot covid-19. Kärestan är på hemmaplan, men för den svenska läkaren, verksam på Åland, innebär den påtvingade exilen ett tvång att utöva sitt kall på distans. Om detta skriver Herman Holm, överläkare, psykiatri, i en krönika.

Anatomins strängar på Homeros lyra

Anatomi-strängar hos Homeros

Strängen brast för Iliadens bågskytt Teukros – men var det bågsträngen eller plexus brachialis, flätan av nervfibrer som borgar för armens rörlighet, som slogs ut? Homeros, antikens blinda bard, är otydlig på den punkten trots att han annars var en framstående klinisk iakttagare, enligt artikelförfattaren Göran Benoni, pensionerad ortoped.

»Plötsligt vänder sig B mot doktorn och tar ett grabbatag i skrevet på honom«

»Plötsligt vänder sig B mot doktorn och tar ett rejält grabbatag i skrevet på honom och nyper till ordentligt«

Nödvändigheten av att se varje patient som en individ med individuella krav på bemötande vid patientmötet illustreras av Hans Olssons krönika, som visar vad som kan inträffa om man tummar på hänsynstagandet. (3 kommentar)

»Dagtid arbetar jag nu i ett tält utanför min vårdcentral«

»Dagtid arbetar jag numera i ett tält utanför min vårdcentral«

Dagtid tar ST-läkaren Agmall Sarwari hand om dem som har ett personnummer, en adress, en fast punkt i livet. Men det är på torsdagskvällarna magin händer. Då volontärarbetar han för Läkare i världens klinik och tar hand om de andra.(1 kommentar)

Uppmuntran till bättre vård av neurologiska skador

Uppmuntran till bättre vård av neurologiska skador

Alla böcker som uppmuntrar till bättre omhändertagande av personer med neurologiska skador och sjukdomar är av värde, menar anmälaren beträffande en brett upplagd ny bok. Här beskrivs rehabilitering och vård av patienter i sviterna efter stroke eller traumatisk hjärn- eller rygmärgsskada samt av patienter med MS och parkinson.

Analyser av domäner bortom psykiatrins DSM-system

Analyser av domäner bortom DSM-systemet

En ny bok om kunskap att upptäcka bortom psykiatrins diagnosmanual DSM finns nu att läsa för alla i professionen som känner att de behöver lyfta blicken från skattningsskalor och kryssrutediagnostik, menar Läkartidningens recensent.(3 kommentar)

Evidens för nyttan av fysisk aktivitet

Evidens för nyttan av fysisk aktivitet

Det är aldrig för sent att börja röra på sig och förbättra utsikterna till en god hälsa även längre upp i åren. Omfattande vetenskaplig evidens för att det förhåller sig så har tolkats i en ny bok av två av Sveriges mest erfarna forskare inom området fysisk aktivitet och hälsa.

»Det är själen som tar kål på kroppen«

»Det är själen som tar kål på kroppen …«

Författaren Hjalmar Bergmans liv präglades av stor kreativitet och omfattande litterär produktion men också av ett kaotiskt privatliv med svartsjuka, substans-missbrukoch sjukdom. Psykiatern och beroendeläkaren Lars Sjöstrand sammanfattar.

1 2 3 75