Njurgurun vägrade tro på Henles slynga

Njurgurun vägrade tro på Henles slynga

Försöken att kartlägga funktionen av Henles slynga, viktig för urinkoncentrationen i nefronet, ledde till en seg vetenskaplig kontrovers inom njurfysiologin. Nefrologen Anna Lindgren berättar om turerna kring lösningen av en medicinsk gåta. (2 kommentar)

Orsaken till att jag ville bli allmänläkare

Varför ville jag bli allmänläkare?

Jag ville träffa en patient som fick vara en person med ett sammanhang, som kommer för sina smärtor i kroppen, men också för sina smärtor i livet. Det skriver Jessica Dolk, ST-läkare i allmänmedicin.(3 kommentar)

Vad annars finns vi för?

Vad annars finns vi för?

Alla, liksom älven, är på väg mot en målgång – bara för att finna början i en ny situation. Sigrid Malmkvist Padoan, nypensionerad läkare, dokumenterar övergången i en dikt från kliniken.

Neurologisk undersökning i medicinhistoriskt perspektiv

Neurologisk undersökning i medicinhistoriskt perspektiv

Att kunna se och analysera vad vi har runt omkring oss är ofta vad som leder till medicinska framgångar, konstaterar neurologiprofessorn Sten Fredrikson i sin exposé över den neurologiska undersökningens utveckling.(1 kommentar)

Svensk sugklocka blev en världssuccé

Sugklockan en världssuccé

Den moderna förlossningskonsten tog under 1960-talet ett revolutionerande kliv framåt när förlossnings­tången på många håll i världen ersattes av sugklockan, vakuumextraktorn. Dr Tage Malmström, sugklockans skapare, är i dag vår internationellt mest kände obstetriker, men få i Sverige känner till hans historia.(7 kommentar)

Utkast till minnesord över en älskad hjärna

Utkast till minnesord över en älskad hjärna

Ett brev från specialistläkaren Ebba Lindqvist berättar om hennes långdragna konvalescens efter att ha smittats med covid-19 i mars 2020. Hon blev inte inlagd på sjukhus med bekräftat positivt provsvar, men har varit sjukskriven 25 och 50 procent från och till sedan dess. Hon kom tillbaka och arbetade heltid ibland, men just nu är hon sjukskriven igen på halvtid på grund av pågående feber.(9 kommentar)

Coronavirus hos människa upptäcktes tack vare okänd svensk forskares metod

Corona hos människa upptäcktes tack vare okänd svensk forskare

Coronavirus hos människa kunde påvisas tack vare öronläkaren Bertil Hoorn, som i 60-talets Lund utvecklade den odlingsteknik som flera år senare kom till välkommen användning.

Vårt vetande om medvetandet

Vårt vetande om medvetandet

Medvetna om att vi människor har ett medvetande har tänkare och forskare beskrivit fenomenet från olika utgångspunkter. Trosföreställningar, hypoteser och ansatser till bevisföring har växlat genom åren, och i den här artikeln görs ett medvetet försök till sammanfattning av kunskapsläget.(6 kommentar)

Slumrande vulkanen Laki – nya hotet mot global hälsa

Slumrande vulkanen Laki – nya hotet mot klimat och global hälsa

Något avsides på kartan, borta på Island, slumrar Laki. Senaste gången jättevulkanen fick ett utbrott påverkades klimat, hälsa och livsvillkor över hela planeten. Nu varnar experter för nästa utbrott. Karin Lodin, allmänmedicinare och geolog, berättar vad som kan hända.(7 kommentar)

Råd för färre skador vid benskörhet

Råd för att minska skador vid benskörhet

En nyligen utkommen bok som framför allt bidrar med information om illustrerade metoder för att med evidensbaserad fysisk aktivitet minska risken för fraktur och morbiditet/mortalitet i samband med osteoporos anmäls i Läkartidningen.

Människans möten med det avvikande

Människans möten med det avvikande

Långt innan teratologin – eller läran om missbildningar – för cirka hundra år sedan blev en vetenskaplig disciplin lämnade närvaron av det avvikande tydliga spår i människans föreställningsvärld och vardagsliv.

Monopol på medicinskt vetande i över tusen år

Läroböcker som gav monopol på medicinskt vetande i tusen år

Kejsarnas livmedikus Galenos och den persiske polyhistorn Avicenna levde i olika epoker. Men båda skrev läroböcker i medicin som i sekel efter sekel dikterade rätt eller fel inom medicinskt vetande. Bengt Lagerkvist, pensionerad barnläkare i Umeå, redogör för deras tid, liv och verk.(1 kommentar)

Bara en kort sammanfattning

Bara en kort sammanfattning

En kort sammanfattning – det är vad som ibland krävs. Men hur kort kan en sammanfattning bli? Det frågar sig Jarl Torgerson, docent, psykiatri.

»Men med handskar är trösten inte alls densamma«

Dikter i tiden: »… med handskar är trösten inte alls densamma«

Kina Nilsson, infektionsläkare, och hennes kollegor på Danderyds sjukhus, Stockholm, sattes på hårda prov i yrket när patienter drabbade av covid 19 började strömma in till avdelningen. Som distraktion och som en livlina till verkligheten bestämde hon sig för att skildra pandemins vardag genom att skriva en dikt om dagen. Några av dikterna publiceras i Läkartidningen.(6 kommentar)

Förlossningsvård i krigets Jemen

Förlossningsvård i krigets Jemen

Charlotta Grunewald, till vardags senior överläkare inom gynekologi och obstetrik, Karolinska universitetssjukhuset, Stockholm, åkte till sjukhuset Al Salam i krigets Jemen för att där arbeta som förlossningsläkare för Läkare utan gränser. Hon berättar i ord och bild om en lärorik insats. (2 kommentar)

Fett onödig information?

Behövs fett onödig information?

Det man inte visste att man inte behövde veta om fetma blir man gärna påmind om ifall man är forskare inom ämnet och listad i nyhetsflödet. Stephan Rössner berättar hur det kan bli. (1 kommentar)

»Störst av allt är allmänmedicinen«

Störst av allt är allmänmedicinen

Allmänmedicinen är tålmodig och god. Allmänmedicinen är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, häftig eller digital, skriver Magnus Isacson och höjer allmänmedicinen till skyarna.(12 kommentar)

Kir-ass hos Napoleon

Nostalgitripp till Visby och minnen av kirurgen Napoleon

Femtio år senare, på en nostalgitripp ombord på M/S Gotland, på väg från Nynäshamn till Visby, minns två pensionerade barnläkare en mycket mindre och gungigare båt 1969, som tog dem till Gotland för en månads assistenttjänstgöring i kirurgi hos kirurgöverläkaren Nils Gustaf Napoleon Schager på Visby lasarett.(3 kommentar)

Kirurgen i Paris som gav namn åt »vikingasjukan«

Kirurgen i revolutionens Paris gav namn åt »vikingasjukan«

Den franska kirurgen Guillaume Dupuytrens liv var kantat av revolution, krig och medicinska utmaningar. Han levde för sitt kall, var uppskattad och beundrad – och gav namn åt »vikinga-sjukan«, i dag känd som Dupuytrens kontraktur. 

Karantän betyder fyrtio dagars väntan

Karantän – fyrtio dagars väntan

Karantän. I dag lär de flesta känna till vad begreppet innebär. Men varifrån kommer ordet? Vad betyder det? Karin Lodin, läkare och PhD, Karolinska institutet, har undersökt historien.(1 kommentar)

1 2 3 46