
Minnen från en sommar som underläkare på Vasa sjukhus
Som pensionär kan man stanna upp och titta åt andra hållet. Vad har man varit med om under denna tid? För min del blev det 42 år som läkare. Och allting annat, givetvis, skriver Ingmar Fagerlund, som här berättar om en sommar på Vasa sjukhus i Göteborg på 1970-talet. (10 kommentarer)
Polio, Sven Gard och den experimentella virologins utveckling

Världshälsoorganisationen (WHO) förklarade 1977 Sverige fritt från poliovirus. Erik Lycke och Erling Norrby belyser här det svenska poliovaccinets betydelse för utrotningen av polio i Sverige och berättar om sin lärare och mentor Sven Gard, vaccinets skapare. (1 kommentar)

Grapefrukt och läkemedel – är det en olycklig kombination?
Läkemedel och citrusfrukter, hur fungerar de egentligen ihop? Och kan man individualisera råden till patienter som är särskilt förtjusta i grapefrukt? Leif Gothefors djupdyker bland citrusfruker och deras eventuella interaktion med läkemedel. (1 kommentar)
Läkarens viktiga roll vid sjukersättning mellan 1901 och 1937

Bedömning av varaktig oförmåga till arbete kom att vara av-görande för majoriteten av de beviljade förtidspensionerna under den allmänna pensionens första dryga 20 år. Till en början krävdes inte läkarintyg för att ansöka om förtidspension. Förslag om krav på läkarintyg framkom dock vid flera tillfällen – men läkarkåren var inte odelat positiv till den ökade arbetsbördan med intyg. (1 kommentar)

På räls mot radiologkonferensen
Hur gör man när kursen man vill gå ges långt bort, kanske i ett annat land, och flyget på grund av miljöpåverkan inte känns som ett alternativ? Radiologen Boel Adler, specialist sedan två år, ville gå en kurs inom interventionell radiologi och fick godkänt av arbetsgivaren att ta tåget till Amsterdam. Här är hennes reseberättelse från tåget Falun–Amsterdam. (5 kommentarer)