Märkliga saker kan inträffa på Hållpunkten, mottagningen för hemlösa. Auktionstidningen – auktionsverkets tidning om konst och antikviteter – damp ned i de hemlösas brevlåda. På 40 glansiga sidor kan man botanisera bland höstens utrop. »En auktionshöst med många spännande nyheter« utropar auktionsverkets VD entusiastiskt. Här kan man hitta en högklassig Hauptsekretär, en del intressant ryskt silver från tidigt 1800-tal, en hyfsad Chagall samt Ernst Billgren förstås. Och en hel del annat lullull som kan platsa i den nyrenoverade vindsvåningen på Narvavägen.

En av mina patienter, Roffe, stod nära en Hauptbyrå en gång. Det var vid ett misslyckat inbrottsförsök i ungdomen. Då var han pigg och rask, nu har han lagt av med sånt. Balansen är för dålig och konditionen usel. Dessutom har levern pajat. Pekka däremot är en klar kännare av livets goda. Innan alkoholen tog över helt hade Pekka ett rejält bibliotek och hade koll på både prerafaeliter och fauvister. Men det var då det. Stilkänslan har han dock kvar. Han vägrar att halsa direkt ur Marinellan. Pekka har alltid ett vinglas i trunken.

Ann-Sofie har inte koll på något längre. Hon är fast i sitt amfetamin, stundom psykotisk, och hennes värld ligger nog längre från Auktionsverket än någon kan komma. Roffe, Pekka och Ann-Sofie skulle nog kunna tänka sig att bo utan Carl Kyhlberg och Ola Billgren. Dom är mer intresserade av att överhuvudtaget ha någonstans att bo.
När drogen drar och tillvaron blir så kaotisk att till och med lågtröskelboendet blir för krävande, då återstår bara att sova under den himmel där inga Chagall-änglar svävar.

I Auktionstidningen kan man läsa om »En spadviftares bekännelser« (man viftar med spadar när man lägger sitt bud), om budgivarens ångest när favoritobjektet närmar sig och om kindpussarnas betydelse. Samt om mäklarfirman »Lagerlings«, som erbjuder »hem över det vanliga«, bl a en femrummare på Djurgården på femhundra kvadrat, inomhuspool med jet och SPA, avancerat säkerhetssystem och brygga.
Pekka bor på en nattöppen toalett. Roffe vinglar nog in på ett härbärge i natt. Var Ann-Sofie ska sova är mer osäkert. Det brukar alltid dyka upp någon man som vill ta hand om Ann-Sofie.
(Alla namn är fingerade.)Boende i Dignity Village. Dignity Village är en tältby byggd av hemlösa i Portland, Oregon, USA.