När jag först såg denna bok tänkte jag att det verkligen var djärvt, ja närmast dumdristigt, att ge ut något sådant i dessa tider när man kan få alla sorters förkortningar och akronymer serverade i outsinlig mängd gratis via internet ( se t ex http://www.pharma-Lexicon.com ). Så vem behöver en bok? Men oj, vad jag bedrog mig!

Den gode radiologen Staffan Cederblom, som givit oss den ovärderliga »Röntga lagom« m fl böcker, har nu »gjort det igen«. Här har han samlat en imponerande och fascinerande mängd förkortningar och akronymer i ett urval som enligt förordet »begränsats« till drygt 5 000 stycken. Datorn i all ära, men visst är det härligare med en bok att bläddra i. Den här har ett bekvämt format med bläddrarvänliga, mjuka pärmar. Bara lyfta den från skrivbordet (man ställer aldrig undan den i hyllan!), ingen inloggningsprocedur, bläddra, bläddra. Och så hittar man massor med »annat« spännande utöver det man skulle slå upp.

Det går knappt att recensera en sådan bok. Här finns både gamla och nya förkortningar. Författarens urval måste av naturliga skäl bli subjektivt, och lika subjektiva är användarens förväntningar.
Ännu mer subjektiv är en recensents (ill)vilja att leta efter det som fattas. Illviljan förbyts snart i glädje över att trots allt känna igen och känna till så många förkortningar. Det är fascinerande att på en och samma gång få konstatera både hur många märkliga förkortningar och akronymer man kan och hur många man »inte« kan. Vid nästan vartenda uppslagsord finns det rikligt med korshänvisningar som uppstudsigt ropar »Slå upp mig om du inte kan mig!«

Så även de gånger man glömmer vad det var man egentligen skulle slå upp, blir man glad ändå efter att ha bläddrat en stund! Och tänk på alla förkortningar och akronymer som man »förstår« men vars uttydning man oftast har glömt eller aldrig kommer ihåg exakt: CADASIL, MADRS, PACS, MCV, ASAT, ALAT, EDTA, NMDA, PTCA, SAGMAN, TWAR … Och alla dessa studier med fantasifulla akronymer: WOSCOP, ZEBRA, SCOPE, FRISC, CANDHY, CAESAR, PRINCESS, ISOLDE, VALIANT, MIRACL, MIRACLE, PROSPECT.

Alldeles särskilt värdefulla är de femtio (!) listorna på slutet med speciella förkortningar samlade ämnesvis. Där hittar vi t ex MR-teknikens mystiska beteckningar som FAST, FLASH, MLSI, ROAST, STERF, m m. Vidare finns förkortningar och akronymer från anestesi, blod, labbprov, aminosyror, grundämnen, nationsbeteckningar, gammaldags bruk, hormoner, immunologi, institutioner, lagar, onkologi, patientföreningar, tänder, och mycket, mycket annat i outsinlig mängd. Sammanställningen av dessa Svenska och Internationella SYnonymer och Förkortningar inom Odontologi och Sjukvård betecknar Cederblom själv vitsigt som ett SISYFOS-arbete!

Ska man nu använda förkortningar och akronymer till vardags? Ja, Cederblom ger goda råd även om detta. Onödiga och tillfälliga förkortningar till oinvigda kan ruinera kommunikationen och skapa irritation. Men etablerade förkortningar, rätt använda i rätt sammanhang och till rätt mottagare är ett bra sätt att effektivisera kommunikationen. (Se även artikeln »Svenskan behöver mer förkortningar« i Språkvård nr 3/2005.)
Om alla har tillgång till Cederbloms »Medicinska förkortningar och akronymer« blir det ännu bättre. Rekommenderas!