Anna Jansson har kallat sin senaste bok »Främmande fågel« och hänför den till kategorin »spänningsromaner«. Både titel och benämning är väl motiverade – till Gotland kommer främmande fåglar, även i människohamn. De främmande, både fåglar och människor, medför farligheter, och spänningen ligger hela tiden på högsta nivå. Brevduvan, som inte kommit flygande, är smittad med en ovanligt ilsken fågelinfluensa, och den vitryske tavelförsäljaren medför, nej, det är för tidigt att avslöja vad han har i bakfickan! Allting utvecklas i rasande fart. Som aktiva huvudpersoner framträder en gammal bekant, kriminalinspektör Maria Wern, och en ny, infektionsläkaren Jonatan Eriksson. De har jämnåriga barn, som skulle på fotbollsläger, men i stället hamnar i karantän, sedan en svårartad influensaepidemi utbrutit på Gotland, just då Almedalsveckan är i full gång.

Med författarens poetiska frihet har bokens fågelinfluensa gjorts starkt smittsam från människa till människa. Smittskyddsläkaren Åsa Gahnström kan konstatera att tillgången på Tamiflu är starkt begränsad och senare att det virus som isolerats är resistent. Situationen på Gotland blir snart panikartad, mobbning och hot förekommer. Det hela liknar vad nobelpristagaren Albert Camus beskriver i Pesten: Ett krig eller en epidemi i en isolerad krets framkallar hos många, kanske de flesta, våra sämsta egenskaper, medan några reser sig till individuella hjältedåd. Jonatan Eriksson har svårt att få personal, då plötsligt en 90-årig sjuksköterska anmäler sig. »Jag var med om spanskan och är säkert immun«, säger hon. En nästan helt sönderfrätt kropp hittas i osläckt kalk vid ett kalkbrott i Klintehamn, och en sjuksköterska hittas mördad i sin lägenhet. Då framträder som en deus ex machina föreståndaren för den nyinrättade hälsoanläggningen Vigoris Health Center, den imponerande Viktoria Hammar. Hon meddelar att man har både läkemedel och vaccin, och att alla som vill kan få hjälp. Men en vaccination går på 25 000 kronor, och medicin för en kur kostar 10 000!

Om mina läsare inte för länge sedan blivit smittade av mitt intresse för denna spännande bok måste de väl försöka få tag i den nu! Här finns flera sidointriger, t ex en alkoholiserad Don Juan och skojare som säljer läkemedel på nätet och en spirande kärlekshistoria mellan Maria och Jonatan, förenade i sin oro för de internerade barnen – och mycket mer. Upplösningen är helt logisk men svår att komma fram till, en bit i pusslet finns i en tidigare kortnovell av författaren!

Anna Jansson, som är nattsjuksköterska på en stor lungklinik, har på den korta tid som förflutit av detta sekel, hunnit med att skriva inte mindre än sju spänningsromaner. Hon har i alla på ett ovanligt skickligt sätt, med säkra personskildringar, varierat sina miljöer och intriger. Anna Jansson – liksom hennes läsare, gamla och nya – är att gratulera till »Främmande fågel« .