Nils Törnblom var en av Ask-Upmarks docenter i Uppsala. Han blev sedan en professor av den gamla sorten, om vilken det dock egentligen inte finns några särskilt festliga historier att berätta. Morbus Takayasu var ett av hans stora kliniska intressen.

I Umeå blev Törnblom en av de allra första medicinprofessorerna när staden fick sitt universitet. Citatet ovan speglar den gammaldags attityd som en gång i tiden de pompösa professorerna kunde tillåta sig.

Bakgrunden till citatet var denna: Under en lördag gick en av klinikens underläkare helgrond och fick så småningom tid att äta sin lunch i sjukhusmatsalen. Där satt professor Törnblom ensam vid ett bord. Underläkaren kände sig illa till mods. Han hade ingen större lust att sätta sig invid chefen, men fann det också oartigt att demonstrativt sätta sig någon annanstans i den öde matsalen.
Han slog sig ner, började äta sin lunch och tyckte att det kanske ändå var dags att säga något vänligt. Han tittade ut, noterade det dystra höstregnet och anmärkte vänligt till Törnblom, att »det ser ut att bli dåligt väder över helgen«. Törnbloms avsnoppning var repliken i citatet.


Nils Törnblom (1911–2003), en av de första medicinprofessorna vid Umeå universitet.