Denna tredje upplaga av »Pediatric critical care« är uppdaterad under redaktion av Bradley P Fuhrman och Jerry J Zimmerman. Boken innehåller 1 904 sidor och är indelad i sju avdelningar, inkluderande 119 kapitel och 440 illustrationer. Författarna som har bidragit till boken är inte mindre än 232 stycken. De flesta kommer från Nordamerika, men det finns även bidrag från Australien, Frankrike, Israel, Mexiko, Sydafrika och Storbritannien.
I förordet nämns att man har försökt åstadkomma en detaljerad förståelse för den vetenskapliga basen för intensivvård och att boken är baserad på detta fundament i tät integration med klinisk praxis. Jag tycker att man har nått det målet i denna välskrivna och välredigerade lärobok.

De sju olika delarna av boken är: »Disciplinen«, »Organsystemfunktion och malfunktion«, »Miljöaspekter«, »Trauma«, »Farmakologi«, »Anestesi och analgesi i pediatrisk intensivvård«, »Kardiopulmonell återupplivning« och slutligen ett index.
Avdelning II (Organsystemfunktion och malfunktion) är i sin tur uppdelad i sju undersektioner: cirkulation; respiration; CNS; renal; metabolism och endokrin; hematologi; malfunktion av organsystem.

Varje kapitel startar med en informativ sammanfattning som kallas »Pärlor«. Pärlorna presenterar kortfattat viktiga detaljer i texten. I en framtida version av boken skulle kanske ett kort index av innehållet i varje kapitel läggas till för att ge läsaren en klarare översikt och enklare tillgång till innehållet. Varje kapitel avslutas med en referenslista. Även om, av uppenbara skäl, referenslistan inte är uppdaterad till dagens datum får läsaren här en mycket bra startpunkt för den egna utvärderingen av texten. Vidare, för den unge forskaren inom fältet pediatrisk intensivvård, finns här värdefull och väl utvärderad information.

Modern intensivvård är komplex. En stor del av nya terapier och ny diagnostik baseras på kunskap om fysiologiska, molekylärbiologiska och cellulära principer samt även på användningen av ny sofistikerad och komplicerad teknologi. Föreliggande bok inkluderar en grundlig och omfattande information om de flesta moderna metoder och tekniker som används i dag. Förutom dessa »nya« och intressanta områden täcks de mer konventionella i en logisk och
lättillgänglig presentation av organsystem. Detta kan förväntas av en lärobok som har som mål att täcka ämnesområdet »pediatrisk intensivvård«.

Modern intensivvård innebär ett multidisciplinärt omhändertagande av patientens problem. Det är därför tillfredsställande att läsa den första delen av boken »Disciplinen«. Denna del av boken täcker viktiga områden, som sjuksköterskans roll, forskningsmetoder, evidensbaserad medicin, familjen på intensivvårdsavdelningen, transport av det svårt sjuka barnet och två kapitel som täcker området etik inom pediatrisk intensivvård.
Som kliniker var det mycket intressant att läsa de två kapitlen om de etiska frågeställningarna. Det kanske inte är helt klart för novisen, men de etiska frågorna diskuteras nästan varje dag på en intensivvårdsenhet. Den nya sektionen som täcker organfunktion och organmalfunktion är väldisponerad och innehåller relevant information. Kapitlet om miljörisker är en välkommen referens också med hänsyn till de utmaningar som finns i vår omvärld i dag. Bokens index är extensivt och väl disponerat och gör det enkelt för läsaren att hitta relevant information.

Sedering har ett eget kapitel, som är informativt. Emellertid finns endast begränsad information gällande sedering (och smärtbehandling) av det nyfödda barnet. Många pediatriska intensivvårdsavdelningar har hand om åkommor såsom kongenitalt diafragmabråck, esofagusatresi, omfalocele, mekoniumaspiration etc. Boken innehåller även ett utmärkt kapitel om neonatala respiratoriska sjukdomar, men jag saknar information om sedering av nyfödda barn som behöver respiratorisk support.

Kapitlet om farmakologi är välskrivet och innehåller information som läkaren på en pediatrisk intensivvårdsavdelning behöver i sitt dagliga arbete. Emellertid innehåller boken endast lite information avseende farmakokinetik och farmakodynamik i nyföddhetsperioden. Jag hoppas framtida revisioner kommer att åtgärda detta.
Jag tyckte att det var speciellt roligt att läsa kapitlet om anestesi, anestesiprinciper och hänsyn till val av anestesimetod inne på operationsavdelningen. Att säkert utföra en svår anestesi på en sjuk patient och att hålla vitalparametrarna inom säkra gränser kan sägas vara essensen av intensivvård.

Sammanfattningsvis är detta en utmärkt och uttömmande text med fokus på pediatrisk intensivvård. Informationen är väl fördelad i lättöverskådlig och logisk organsystemindelning. I texten integreras kliniska och vetenskapliga frågeställningar. Texten är väldokumenterad med adekvata referenser. I boken finns en mängd figurer, tabeller och diagram som är lätta att förstå och som ger god information. Boken är väl indexerad, vilket gör det lätt för läsaren att hitta relevant information.
Den återkommande läsaren av denna bok torde vara den pediatriska intensivvårdaren, ST-läkaren, konsulten på den pediatriska intensivvårdsavdelningen och studenter. Den kan kort sagt varmt rekommenderas för alla som har ett intresse för pediatrisk intensivvård.