Boken »Vinst« är en antologi skriven av olika författare med skilda perspektiv. De har sin utgångspunkt i ekonomi, politik, kooperation, etik, filosofi och teologi. Förordet är författat av Thorbjörn Larsson, direktor vid Ersta Diakoni. »Vinst« är rubriken på den första i en serie av tre böcker. De två följande kommer att handla om makt respektive tvång.
Det är både angeläget och efterlängtat att en bok i ämnet vinst ges ut nu. Det kunde emellertid redan i rubriken ha klargjorts att innehållet enbart rör vinster av ekonomisk art. Det finns andra typer av vinster, exempelvis de humanitära, som är centrala i vård och omsorg. Kan det vara så att de senare vinsterna alltmer glöms bort i en tid då marknadsekonomiska krafter styr människans mål och mening?
Kristian Karlsson, ledarskribent i Svenska Dagbladet, anger att den ekonomiska vinsten är vår huvudsakliga drivkraft, den som får oss att stiga upp på morgonen och gå till jobbet. För en del kan det kanske vara så, men förhoppningsvis inte för alla. Även Karlssons påstående att vinstintresset är den viktigaste drivkraften för välstånd och utveckling kan ifrågasättas.
Det talas på flera ställen om att vinsten skall vara ett medel för att driva ett företag vidare. Ibland har dock vinstintresset ett egenvärde och kan övergå i girighet. Det kan bli en sjuklig lönsamhetsfixering benämnd teleopati – ett begrepp som har myntats av en amerikansk företagsetiker.
Gun Britt Mårtensson, förbundsordförande i HSB, skriver att i ett kooperativt företag är vinsten inte ett mål utan ett medel för att bl a åstadkomma mervärden för medlemmarna. Finns det en värdegrund, är risken mycket mindre att vinsten får ett egenvärde.
Bengt Kristensson Uggla, professor i filosofi, har i sitt bidrag inspirerats av Joel Bakan (författare till boken »The corporation. The pathological pursuit of profit and power«). Bakan frågar sig vilken typ av personlighet vi har att göra med när vi talar om ett aktiebolag. Han använder en psykiatrisk diagnos och menar att aktiebolaget är en psykopat – »en oansvarig personlighet, som försöker manipulera allt och alla«.
Flera av författarna tar upp sjukvården men berör endast marginellt riskerna med ekonomiska vinstintressen i vården. Författaren och samhällsdebattören Åsa Moberg säger att produktionen av sjukvård och omsorg skall vara både privat och offentlig. Framför allt vill hon se privat vård av olika sorter inom psykiatrin, eftersom den offentliga psykiatrin har så lite att erbjuda. Hon menar också att det demokratiska systemet silar mygg och sväljer kameler. Miljonvinster som gjorts på privata vårdcentraler i Stockholms län 2005 slås upp som en förstasidesnyhet i Dagens Nyheter (4/12 2006), men när ett läkemedelsföretag som Astra Zeneca redovisar 45 miljarder i vinst 2005 tas detta endast parentetiskt upp i ett nyhetsinslag i TV. Nu går det enligt min mening inte att jämföra vinsterna på privata vårdcentraler med dem i AstraZeneca – det blir som att jämföra äpplen med päron.
Sammanfattningsvis är det bra att frågor om vinster av ekonomisk art nu börjar diskuteras. Därför välkomnar jag denna bok. Däremot är det en brist att det inte finns något bidrag från någon som allsidigt kunnat analysera konsekvenserna av ekonomiska vinster och vinstintressen i vården. Ett sådant bidrag hade gjort antologin mer heltäckande. Boken är dock av intresse för läkarkåren som debattunderlag.