Fotografen och läkaren Karl Gabor har med sin kamera dokumenterat medicinhistoriska föremål. På årets riksstämma ställer han ut ett urval av sina bilder, av vilka många varit omslagsbilder på Läkartidningen genom året.
Särskilt intressanta är bilderna av s k netsuke (dia-gnostiska dockor) från Japan, där de användes som hjälpmedel vid diagnostisering under en tid då förnäma japanska kvinnor inte tilläts träffa andra män än sina makar. De fick inte ens gå till läkare då de drabbades av sjukdom.
Dockorna visar olika kroppsdelar aktuella för olika åkommor. De är tillverkade i elfenben och ofta bara någon centimeter stora. Diagnostiska dockor var särskilt populära under Tokugawaperioden, 1603–1868.
Dockorna är medicinhistorisk kuriosa, men på utställningen visas också bilder av medicinhistoriska föremål som tillhör vår kulturhistoria, säger Karl Gabor.
– Hur många har ens sett en tvångströja i verkligheten?
Efter att ha samlat på mig material under åren är det dags att visa detta för en bredare publik. Och vad är ett lämpligare forum än Läkaresällskapets riksstämma? säger Karl Gabor.
– Många föremål är för små, och de försvinner i mängden på museer. Men nu visas de i riktigt stort format. Vissa bilder blir två meter höga – ju mindre föremål, desto större bild.
Utställningen på riksstämman är en sorts installation med fyra meter höga vepor som hänger från taket och bildar liksom en skog. Man kan gå mellan veporna och kanske känna en viss dramatisk kraft.
– Dramatik har alltid varit viktigt. Ta som exempel de anatomiska vaxdockorna som visades på
vandringsutställningar runtom i Europa och som utlöste stort rabalder. Folk svimmade, politiker krävde krafttag mot sedeslöshet, och tidningar frossade – inte så väsensskilt från vår tid.
Utställningen pågår vid östra entrén under hela riksstämman.