Den här artikeln får under inga omständigheter innehålla ordvitsar i stil med »Docent Död, post mortem« eller »… popmusikern som var docent redan innan han blev legitimerad läkare« etc.
– Det får liksom inte bli någonting lustigt, betonar Mats Möller, kirurg specialiserad på övre gastroområdet, med ett tiotal mer eller mindre komplicerade operationer på veckoschemat på Ersta sjukhus i Stockholm, där han jobbar.
Det som inte får framstå som en oseriös fritidssyssla vid sidan om det »riktiga« yrket är Mats Möllers andra profession – den som seriös musiker, låtskrivare och sångare. Han och hans band stod nyligen på scenen på Mosebacke i Stockholm och framförde låtar från senaste albumet »Världens bästa«, släppt i mitten av oktober 2007. Plattan är Mats Möllers andra i ordningen sedan comebacken som soloartist 2006 med skivan »Det jag ångrar mest«.

Den som är någorlunda intresserad av den svenska musikscenen under tidigt 1980-tal känner kanske igen Mats Möller som sångare och organist i popbandet Docent Död, sedermera transformerat till Docenterna – som åtnjöt en viss popularitet. Musikkarriären för Mats Möller varade under hela 1980-talet och kulminerade i ett soloalbum 1987, numera bortglömt.
– Jag förstod inte riktigt hur jag skulle ta vara på läget som jag hade för att verka som solomusiker, säger Mats Möller. Efter min soloskiva rann det mer eller mindre ut i sanden.
Då avslutade han sina redan påbörjade studier på läkarlinjen i Stockholm och började jobba. Först som anestesiolog, sedan som kirurg. Det valet bestämdes av ett gästspel som AT-placerad kirurg på S:t Görans sjukhus, där han fick mycket beröm.
– Jag är svag för beröm, säger Mats Möller. Men jag blev kirurg också för att man kunde få en så omedelbar feedback på det man gjorde. Opererar man till exempel ett perforerat ulkus och lyckas, så mår patienten utmärkt redan dagen efter ingreppet – från att ha varit väldigt sjuk kvällen innan.

Men musiken gav sig inte. Efter flera år som gastro-kirurg på Ersta sjukhus hade Mats Möller inget val annat än att göra comeback. Lusten att skriva låtar återvände, liksom ambitionen att göra musik och ge ut plattor som förr.
– Men självklart är mycket annorlunda jämfört med förr, och skillnaden ligger i min attityd, säger Mats Möller. Jag är mycket mer avslappnad nu och tycker att det är kul. Tidigare kände jag att man skulle vara på ett visst sätt, tuff och ball, men nu behöver jag inte göra mig till. Vi hade jättekul med Docenterna, men nu är det skönare på något sätt.
Han tillägger att för honom är musiken lika mycket på allvar som läkaryrket och understryker att han satsar på båda.
Musiken han gör i dag beskrivs i en recension som »… skönt grooviga poplåtar med lätt soultouch«. Texterna är ofta små berättelser som försöker fånga en känsla eller en situation ur ett vardagsliv de flesta känner igen. Det kan handla om ouppklarade vänskapsrelationer, om längtan efter en partner man älskar och bråkar med, eller om »den andra kvinnans« försök att förstå sitt eget och den gifte mannens beteende.
Många av texterna är självupplevda eller bygger på iakttagelser i den närmaste omgivningen. Till exempel titeln på titellåten på första comeback-albumet: »Det jag ångrar mest«.
– Den låten handlar om att det man ångrar mest kanske inte är det man sa eller gjorde, utan det man inte sa eller gjorde, förklarar Mats Möller. Själv har jag haft väldigt svårt för att säga förlåt till folk som jag har varit taskig mot. Vilket man kan ångra. Men man hade sin stolthet och gick vidare utan att säga förlåt. Det är sånt man kan tänka tillbaka på i dag.

Just jobbet som läkare bidrog till att förändra hans syn på stolthet och prestige.
– Jag insåg att man inte blir någon bra doktor om man är full av prestige. Man måste vara öppen för allt och kunna både ge och ta såväl positiv som negativ kritik. Vi måste hjälpa varandra helt enkelt.
Varje operation bygger på teamwork, liksom varje skivinspelning eller framträdande på scenen. Men där slutar alla paralleller, åtminstone för Mats Möller. Han försöker hålla isär sina båda yrkesroller så mycket som möjligt. Patienterna ska inte behöva tänka att den som opererar är popmusiker egentligen, och fansen förlora tilltron till mannen som sjunger och spelar på scenen därför att han egentligen är gastro-kirurg.
– Doktor är doktor, och musiker är musiker, säger Mats Möller. Patienterna måste kunna lita på att jag gör mitt jobb seriöst och koncentrerar mig till hundra procent när jag opererar. Samtidigt händer det hela tiden på jobbet att både patienter och kolleger kommer fram och vill prata musik.

Mats Möller förklarar att han vill satsa både på en karriär som läkare och på en som musiker. Som kirurg är hans mål att göra ett gediget hantverk på gastroområdet, men han har inga forskarambitioner och siktar inte på att bli docent »på riktigt«. Som popmusiker hoppas han komma upp på en nivå som låter honom fortsätta att göra skivor och ha en del spelningar, kanske en och annan turné. Det verkar inte vara omöjligt med tanke på att reaktionerna på hans comeback har varit positiva överlag.
Från mitten av oktober hänger affischer med Mats Möller i några av Stockholms välsorterade skivaffärer. Texten »Världens bästa« under bilden syftade på det nya albumet. Ingen som ser affischen kan tänka annat än att bilden föreställer en proffsmusiker.
Men Mats Möller är realist.
– Sannolikheten för att jag ska göra en kometkarriär inom musiken är oerhört liten. Fast om det händer får jag väl prata med min chef.

Lyssna på några av Mats Möllers låtar