Läkartidningen har av Nätverket Språkförsvaret tilldelats ett diplom för att Läkartidningen som »vetenskaplig tidskrift inom medicin … medvetet publicerar forskning och information«. Utmärkelsen delar Läkartidningen med 46 andra nordiska tidskrifter, bland annat Tandläkartidningen, som också ges ett erkännande för »ett medvetet språkarbete« och för sitt »adekvata språkval«.

Nätverket Språkförsvaret http://www.sprakforsvaret.se/sf/ är en ideell, partipolitiskt obunden organisation. Man skriver på sin webbplats att alla, »från moderater till kommunister«, som delar uppfattningen att »svenska språket har ett egenvärde och måste försvaras bland annat gentemot engelskans framträngande« kan stödja organisationens verksamhet. Man anser samtidigt inte att svenska språket ska användas som ett medel för att nedvärdera andra, och därför publiceras inte rasistiska, chauvinistiska eller sexistiska texter där.

Varje månad väljer man ut ett antal myndigheter, företag eller personer som får antingen »tummen upp« eller »tummen ner« beroende på om de antingen arbetar till förmån för det svenska språket eller medvetet eller omedvetet undergräver dess ställning.
Läkartidningen fick sin utmärkelse under oktober månad 2008.


»Thumbs up«