Den erfarne plastikkirurgen Björn Nordzell har, baserat på sin långa erfarenhet inom området, gett ut en bok med namnet »Grundläggande plastikkirurgisk teknik«. Bokens innehåll och nivå gör att den i första hand lämpar sig för kirurger och dermatologer med ett intresse för den »lilla kirurgin«.
Även om den inte utger sig för att vara heltäckande kurslitteratur för den blivande plastikkirurgen kan den ändå vara av stort värde för den som nyligen gett sig in på den plastikkirurgiska banan. Det är just det lilla komprimerade och basala formatet som är bokens styrka.
Grundläggande tekniker vid excision och suturering gås igenom på ett pedagogiskt och handgripligt sätt. Informationen står även att finna i större plastikkirurgiska verk, nationella och internationella, men ofta utgår man då ifrån att läsaren redan har erfarenhet från det plastikkirurgiska området. I kirurgisk litteratur utgår man å andra sidan ofta ifrån att läsaren har ett begränsat intresse av den mer tekniskt drivna sidan av den lilla kirurgin och lämnar därför detta därhän. Nordzells bok fyller på ett utmärkt sätt det hålrum som uppstår mellan dessa informationskällor.

Bokens huvudsakliga tyngd ligger på diagnos och kirurgisk excision av hudförändringar, men även en del lite mer avancerade plastikkirurgiska tekniker som exempelvis z-plastiker för ärrlösning avhandlas.
Några avsnitt som exempelvis brännskador gör sig kanske mindre bra i detta komprimerade format då informationen blir väl översiktlig och därmed kan missförstås. Det rikliga bildmaterialet – inte minst det som beskriver hudförändringar och hudtumörer – är av mycket god kvalitet och väl i klass med vad som finns i betydligt större plastikkirurgiska och dermatologiska verk. Informationen är väl uppdaterad, även den som är av mer »färskvarukaraktär«, som exempelvis excisionsmarginaler vid hudtumörer.

Sammanfattningsvis är detta en välskriven introduktion till den lilla kirurgin ur plastikkirurgisk synvinkel som gör sig utmärkt i bokhyllan på såväl kirurgiska som dermatologiska kliniker, i fickan hos den blivande plastikkirurgen samt som pauslektyr på akutmottagningen.