Denna svenska lärobok i radiologi, utgiven av Studentlitteratur med Peter Aspelin och Holger Pettersson som redaktörer, är mycket välkommen, alldeles särskilt i en tid då den radiologiska disciplinen har genomgått och genomgår närmast revolutionerande förändringar, till följd av en intensiv och framstående teknisk-digital utveckling under de senaste decennierna. Radiologiska metoder har skapat närmast oanade möjligheter att diagnostisera organförändringar på makro- och mikronivå men har också gett nya möjligheter att behandla sjukdomar samt att följa upp behandlingsresultat.

Bokens tillväxt, jämfört med föregående upplaga (1993), såväl i fysisk storlek som innehållsmässigt, återspeglar den snabba och omfattande utveckling som skett inom radiologin till stort gagn för diagnostik och behandling av sjukdomar.
Läroboken i radiologi har mycket lite gemensamt med den tidigare nordiska upplagan och är i princip helt nyskriven. Det kan genast konstateras att den har ett stort kunskapsinnehåll och kan mäta sig kvalitetsmässigt med gängse engelskspråkiga läroböcker i radiologi. Det mesta av litteraturen inom området kommer just från anglosaxiska länder, vilket framgår av givna referenser i slutet av varje kapitel. »Radiologi« är den enda läroboken på svenska, som spänner över hela det radiologiska ämnesområdet. Även om dagens läkare och andra kategorier av sjukvårdspersonal är väl kunniga i engelska språket är det en avgjord fördel att texten är på svenska för att lättare kunna tillgodogöra sig såväl basala ämneskunskaper som nödvändig radiologisk terminologi.
I basspecialiteten bild- och funktionsmedicin utgör det radiologiska ämnesområdet en grundläggande och väsentlig del. Övergripande och speciella ämneskunskaper i radiologi och dess metoder, alltifrån konventionella röntgenundersökningar till molekylär medicin, har sålunda aldrig varit mer nödvändiga än i dag då radiologins diagnostiska kapacitet spänner från mikro- till makrodimensioner, såväl funktionellt som morfologiskt.
Boken är indelad i 18 kapitel där 48 författare från olika specialområden i svensk radiologi har bidragit till helheten, vilket om något återspeglar ämnets multidisciplinära karaktär. Det är ett värde i sig att boken är skriven av författare där merparten fortfarande är verksamma inom svensk radiologi. Fördelarna med att engagera flera författare, som är specialister inom respektive ämnesområde, är att boken på så sätt har förutsättningar att få ett relevant och aktuellt kunskapsinnehåll. Nackdelarna, som också illustreras i denna lärobok, är att terminologin inte blir helt enhetlig och att språkets kvalitet blir ojämn. Därtill hade krävts en ännu större redaktionell insats. Det kan även konstateras att det inte ens med mycket ambitiös korrekturläsning är möjligt att undvika talrika stavfel och stilistiska oegentligheter i enstaka av kapitlen.

Svensk radiologi har skördat många av sina framgångar tack vare ett nära samarbete med framstående kompetens inom radiofysik. Kunskaper inom grundläggande radiofysik och teknik är absolut nödvändiga för radiologen i dennes dagliga verksamhet och utvecklingsarbete.
Kapitlet »Strålningsfysik och modaliteter« tillgodoser mer än väl just detta. Det är i alla delar gediget, innehållsrikt och väl skrivet av våra mer framstående företrädare inom ämnesområdet.
Kapitlen som behandlar radiologins skilda specialområden har visserligen inte sinsemellan en enhetlig utformning men däremot finns konsekvens i redogörelsen inom enskilda kapitel. Texten känns mestadels genomtänkt och uppdaterad. Innehållet är anpassat till nivån i specialistutbildningen. Presentationen är klar och didaktisk med ett väl genomarbetat illustrationsmaterial som känns igen från ST-kurserna inom de stora centrala ämnesområdena.

Med tillgång till den moderna teknik som står till buds för radiologisk bildframställning hade det inte varit acceptabelt med annat än hög kvalitet i bildillustrationerna. Dessa finner jag också överlag väl valda, illustrativa och nästan genomgående av hög kvalitet. Att det sedan finns förväxlingar mellan höger och vänster i enstaka bildhänvisningar hör till radiologins vardagliga dilemma, liksom att bilder och till dem hörande text och anvisningar inte alltid överensstämmer. Det förekommer även hänvisningar till färgbilder som inte finns. Fler färgfoton i boken hade följaktligen berikat framställningen i varje fall i avsnittet som åsyftas.
Många snyggt tecknade skisser, illustrationer, algoritmer och faktarutor som presenteras i texten tydliggör viktiga radiologiskt anatomiska detaljer och ger bra hjälp till att praktiskt kunna utnyttja faktainnehållet. I enstaka kapitel är dock givna algoritmer och tolkningsscheman alltför detaljerade och svåröverskådliga, och kan skapa mer förvirring än hjälp hos läsaren.

Sammanfattningsvis är min åsikt att boken i sin helhet är mycket bra och definitivt ska rekommenderas som en bra kunskapsbas för medicine kandidater, och som en grundläggande lärobok i radiologi för läkare under specialistutbildning. Där ska den vara en obligatorisk del av kurslitteraturen.
Boken blir en bra och samlad kunskapskälla i radiologi även för läkare inom övriga specialiteter ingående i bild- och funktionsmedicin.
Boken rekommenderas också som en lätt tillgänglig uppslagsbok för yrkesverksamma kliniker av olika kategorier som kan inhämta radiologiska kunskaper, nödvändiga för att kunna prioritera och föreslå rätt radiologisk metod.
För radiologisköterskor fungerar boken som en tillförlitlig referens i undervisning och verksamhet. Detta underlättas, förutom av ett bra bildmaterial i boken, också av en lätt tillgänglig kompletterande bildsamling på bokens webbplats.