Den äldre parkinsonpatienten är en behändig liten bok som tar upp ett angeläget men ofta förbisett ämne. Mycket av tillgängliga behandlingsanvisningar för Parkinsons sjukdom fokuserar på patienter med insjuknandeålder mellan 50 och 60 år. Incidensen av Parkinsons sjukdom ökar dock med åldern, vilket gör att faktorer som komorbiditet, tolerans för läkemedel och normala åldrandefaktorer får stor betydelse för behandling och omvårdnad.
Samtidigt kan jag inte låta bli att reflektera över hur svårt det är att definiera begreppet »äldre«. De flesta av de problem som beskrivs i boken förekommer oavsett ålder, och en 75-åring med Parkinsons sjukdom kan i övrigt vara frisk och dra nytta av de flesta av tillgängliga behandlingsmetoder.
Den aktuella boken får anses ge en relativt komplett översikt av diagnostik, behandling och omvårdnad vid Parkinsons sjukdom hos äldre. Målgruppen är främst icke-specialiserad personal från alla yrkeskategorier inom sjukhus, primärvård och kommunal verksamhet. Alla aspekter tas upp, från diagnostik till anhörigas situation, och boken har verkligen ett multiprofessionellt förhållningssätt. Språket är lättförståeligt och texterna kortfattade med föredömligt få, men relevanta, referenser per ämnesområde.

Några av kapitlen är utmärkta sammanfattningar av svåra ämnen, t ex sömnstörningar respektive komorbiditet hos den äldre parkinsonpatienten. Ofta ges konkreta behandlingsrekommendationer, men jag saknar i flera fall anvisningar kring dosering av de föreslagna läkemedlen. Kapitlet om differentialdiagnostik är sakligt och korrekt men kunde ge mer konkret handledning i hur man i praktiken skiljer på de olika parkinsonistiska tillstånden hos just äldre. En ytterligare anmärkning är att författarna borde ha läst varandras kapitel noggrannare för att undvika diskrepanser i framställningen. Olika besked ges således om användningen av neuroleptika vid Parkinsons sjukdom och både termen Lewy body demens och demens med Lewy bodies används.
Detta är anteckningar i marginalen. Jag kan varmt rekommendera denna praktiska handbok för all vårdpersonal som kommer i kontakt med den äldre parkinsonpatienten.