Att få ihop ett undervisningsprogram till klinikens läkare för kommande termin är alltid en spännande och ibland ganska stor utmaning. Programmet förväntas vara fullmatat av både nyheter och matnyttigheter. Varje förslag på ämne brukar därför välkomnas varmt av den kollega som är programansvarig. I ljuset av detta kan Svenska Läkaresällskapets tisdagssammankomster vara ett lysande fint bidrag.
Strax före jul bjöd SLS in till en tisdagssammankomst med rubriken »Näringslära för tomtar«, med Stephan Rössner som föreläsare. Stephans frestande sammanfattning av föreläsningen löd som följer: »Under de gångna åren har gängse kostråd och etablerade vetenskapligt grundade rekommendationer ifrågasatts. Den store vinnaren i denna intellektuella limbo är Tomten. Denne högriskindivid med bukfetma, metabolt syndrom, facies diabetica, dålig kondition och excessiva alkoholvanor kan plötsligt ses som prototypen för nytt hälsobeteende. Frågan om tomtens återstående livslängd är dock oklart utredd, men kommer att belysas ingående. Även julbordets kostkomponenter kommer att granskas kritiskt vad avser mättat och omättat fett, omega-3-komponenter, fiber i gröten och socker i glöggen.«
Vi från Skåne har måhända vissa gemensamma drag med tomtens levnadsmönster och beslöt på stående fot att lägga in denna tisdagssammankomst i vårt utbildningsprogram hemma på avdelningen för bild- och funktionsmedicin på Universitetssjukhuset MAS i Malmö. För att kunna se sändningen krävs en dator med Windows XP samt Windows Media Player 9 eller senare installerad. Det kan laddas ner kostnadsfritt via SLSs webbplats.

Bullens väg till vetenskapen är ett faktum. Med det menas att förekomsten av mat och dryck i samband med ett föredrag lockar fler att komma. Vi satsade på julsmörgåsar och en liten förrätt med egna föredrag. Dr Jelena Torsson visade fina fall från klinikens vardag, och dr Inger Keussen föreläste om ett sjukhusbesök i USA. Till Stephan Rössners föredrag åt vi därefter varma popcorn samt väl kyld julmust. Konceptet lyckades och vi fick nära hälften av klinikens läkare att komma denna afton, trots konkurrens från alla andra julbestyr. Och för den som inte vill erkänna att även mat drar publik så kan de utan att ljuga säga att Stephans föredrag var synnerligen trevligt och lärorikt på alla vis. Vi framför ett tack till Stephan. Det enda som vi fick vara utan var bilderna och de filmer som visades till föredraget, men med en smula fantasi så gick det också. För framtiden vore det bra om SLS finner en lösning så att även webbpubliken i direktsändning får ta del av allt det som visas på plats i sällskapets lokal i Stockholm. Ni som läser detta finner både föredrag och bilder på http://www.sls.se/tisdagar/4465.cs

Via mobiltelefon hade vi direktkontakt med Peter Aspelin, som var moderator för tisdagssammankomsten. Peter kunde hälsa oss välkomna i webb-TV, och vi fick också chansen att ställa frågor till Stephan Rössner. Det var ett kul inslag som gav »live-känsla« och mersmak för framtiden.
Tisdagssammankomsterna kan varmt rekommenderas. Vi provar gärna igen. Jag ska personligen använda det i ST-utbildningen av alla våra läkare här nere i söder – det vill säga i Skåne, Halland, Blekinge samt Kronobergs län – när vi ses till vårterminen. Det är ett kostnadseffektivt och lättillgängligt utbildningsverktyg som kan bilda en bas för vidare diskussioner och fördjupningar på hemmaplan.
Flaggan i topp för SLS, som frikostigt bjuder oss på denna utbildningskaramell!


DIREKTKONTAKT. Radiologerna på Universitetssjukhuset MAS ser direktsändningen från SLS i Stockholm på storbildsskärm. I TV-monitorn ses Peter Aspelin, Läkaresällskapets ordförande och tillika moderator för kvällen, hälsa alla välkomna. Foto: Ola Björgell