Music and Medicine publicerar studier som »integrerar medicinsk vetenskap i den musikaliska konstarten, vetenskapen musik i den medicinska konstarten«. Men det görs inom ramen för höga krav på expertgranskad vetenskaplig dokumentation.
Irland är sinnebilden av landet där traditionell folkmusik är genuint integrerad i samhällslivet. Bland de europeiska länderna är det också på Irland som musikterapin kanske har fått sitt starkaste fäste i hälso- och sjukvården. Joanne Loewy framhåller gärna Irland, då hon ska beskriva musikterapins plats i Europa. Hon är doktor i musikterapi och redaktör för den nya online-tidskriften Music and Medicine, dessutom chef för Louis Armstrong Center for Music & Medicine i New York. Joanne Loewy berättar att öppenheten för musikterapi i sjukvården varierar mycket mellan länder och att Sverige i det avseendet inte ligger speciellt bra till. Hon har dessutom ännu inte hittat någon svensk representant till tidskriftens världsomspännande redaktionsråd, medan såväl Danmark som Norge finns representerade.
– Men jag vet att musikterapi blir allt vanligare inom cancersjukvården även i Sverige, men inom andra områden går det långsammare. På Irland utvecklas musikterapin nu snabbt, liksom i bland annat Kanada där den får en allt större roll inom den palliativa vården, säger Joanne Loewy.
Music and Medicine ska, enligt Joanne Loewy, publicera expertgranskade originalartiklar om evidensbaserade metoder och forskningsresultat inom cancervård, kardiologi, strokevård, smärtbehandling etc. Det är ett av världens största förlag för publikationer inom vetenskap, SAGE Publications, som vid sidan av titlar som bland annat The Journal of Clinical Pharmacology, The Neuroscientist och Dementia valt att starta tidskriften.
Väldokumenterade patientupplevelser ska prioriteras vid publiceringsbeslut avseende såväl kvalitativa som kvantitativa studier.
– Jag hoppas att de som arbetar kliniskt med forskning – läkare, sjuksköterskor och musikterapeuter – vill dokumentera patienternas upplevelser och dela med sig av resultaten. Men även patientens egen dokumentation av upplevelser och reflektioner är en viktig pusselbit i behandlingen och återkopplingen till terapeuten.
Joanne Loewy uppger att det i dag finns förhållandevis god evidens i form av kontrollerade kliniska studier för att musikterapi har bra effekt för bland annat smärtlindring. Då handlar det främst om interventioner med färdiginspelad musik.
– Det är svårare att genomföra kontrollerade studier med musik som framförs live av terapeuten, vilket i praktiken kan vara den mest ideala terapiformen genom att terapeuten kontrollerar musikens dynamik och kan anpassa klanger etcetera till patientens känslor och behov. Men även sådana studier kan genomföras i viss utsträckning, säger Joanne Loewy.
Flera svenska musikterapeuter har utbildats vid Louis Armstrong Center for Music & Medicine i New York, berättar Joanne Loewy.
– Jag hoppas att dessa bidrar till att musikterapin expanderar inom det medicinska fältet även i Sverige.
Martin Ingvar, professor i neurofysiologi och föreståndare för Osher centrum för integrativ medicin vid Karolinska institutet, tycker att initiativ som Music and Medicine vittnar om allt högre krav på att erbjuda ett bra psykosocialt omhändertagande i sjukvården. Men han reagerar på uppfattningen att svensk sjukvård skulle vara dålig på att ta till sig komplementära metoder såsom musikterapi.
– Det är viktigt att vi hela tiden gör prioriteringar, och när nya metoder införs ska de vara bättre än de vi har sedan tidigare, säger Martin Ingvar, som också tycker att det finns en tendens hos många inom den komplementära medicinen att helt i onödan sträva efter att försöka medikalisera sin forskning.
– Det finns en uppfattning att vi inom sjukvården alltid kräver medicinska effekter för att acceptera nya metoder, men det är att ställa orimliga krav. För patienten är det viktigt att må bättre, det kan räcka. Man måste mäta rätt dimensioner och det är inte alltid i termer av friskt och sjukt.
Music and Medicine publiceras på