För några år sedan utkom en svensk lärobok i obstetrik, och med föreliggande bok om den andra halvan av specialiteten kan S Brodys klassiska lärobok för studenter förpassas till källaren. Det är förnämligt att redaktörerna Per Olof Janson och Britt-Marie Landgren efter lång och trogen tjänst inom svensk gynekologi haft energi kvar för att leda detta projekt i hamn.
Bara genom att granska författarnamnen och kapitelrubrikerna förstår man att mycket hänt inom specialiteten i modern tid. När jag blev specialist i mitten av 1980-talet fanns ingen kvinnlig professor inom ämnet. Av bokens 40 författare är 10 av de 15 professorerna kvinnor, och 60 procent av författarna är kvinnor. Svensk förening för obstetrik och gynekologi har en unik tradition av utbildning genom att regelbundet sammanfatta ämnesområden i rapporter. I denna nya lärobok omfattande 39 kapitel hänvisas ofta till dessa »state-of-the-art«-rapporter.
Förutom de traditionella ämnena behandlas våldtäkt och kvinnomisshandel, kvinnlig omskärelse, transsexualism och evidensbaserad gynekologi. Läsaren av boken får klart för sig vilken bredd specialiteten har. Samtliga lärosäten finns representerade, och författarna har inte strikt behövt följa en mall vid sitt skrivande, vilket jag upplever som en fördel. Således har en del kapitel faktarutor, sammanfattningar och internationella utblickar medan andra saknar detta. Språket är genomgående enkelt, och man utelämnar ibland fakta för att få fram sitt budskap. Lysande är kapitlen om »Tidig patologisk graviditet« och »Polycystiskt ovariesyndrom och hirsutism«. Det förstnämnda avsnittet granskar kritiskt olika åtgärder, och i det senare kapitlet klarläggs endokrina samband på ett mästerligt sätt.
Med så många författare blir det oundvikligt motsägelser. I Uppsala tillväxer myom ofta under graviditet medan detta är ovanligt i Göteborg. I Malmö klarar man sig från salpingit om man nått menopausen medan man visst kan drabbas av detta i Uppsala.
Illustrationerna förenklar förståelsen, och att identiska sådana kan förekomma i olika kapitel stör inte mig, förutom i ett fall. Det gäller den så kallade Tannerklassifikationen, som upptar en halv sida och upprepas i två på varandra följande kapitel. Dessutom ska stadium 2 och 3 byta plats. Eftersom jag har bägge mina ben inom den gynekologiska kirurgin saknar jag beskrivningar av hysteroskopins möjligheter samt åtminstone ett omnämnande av robotkirurgi. Hysteroskopins roll inom diagnos och behandling vid blödningsrubbningar nämns inte med ett ord!
Kapitlet om trofoblastsjukdomar är föredömligt, men av ultraljudsbilden kan man tro att komplett mola kan förekomma samtidigt med en hinnsäck, vilket är en omöjlighet. I kapitlet om kvinnlig omskärelse påpekas korrekt att bruket inte har en religiös betydelse. För att leda detta i bevis hävdas att sedvänjan förekommer även bland judiska och kristna grupper. Tyvärr bidrar kommentaren till den förvirring som redan råder när det gäller manlig omskärelse bland judar. I den händelse kvinnlig omskärelse verkligen ägt rum bland dessa grupper så rör det sig om befolkningar som levt avskilt från resten av världen under flera tusen år.
Detta är en mycket bra lärobok som på ett informativt och enkelt sätt speglar svensk gynekologisk praxis. Den kommer snabbt att bli oumbärlig inte bara för läkarstudenter utan för alla som i sin vårdande gärning behöver gynekologisk kunskap. Själv har jag lärt mig massor.